Vogue: Waarom Julie Hoomans op het hoogtepunt van haar modellencarrière een stap terugdoet

Julie Hoomans is een van de meest veelbelovende Nederlandse modellen van haar generatie. Het sierlijke nu 19-jarige model uit Vught stond al eerder op de cover van Vogue Nederland, en liep tal van grote modeshows. Ze liep in totaal 265 (!) shows voor alle grote namen: van Louis Vuitton tot Dior, Céline, Stella McCartney en Valentino. Het topmodel is bijna niet van de catwalk te slaan. Tot nu, want exclusief aan Voguevertelt ze een stapje terug te doen om zichzelf verder te ontplooien en Liberal Arts & Sciences te gaan studeren aan de universiteit in Amsterdam. Al blijven coole boekingen welkom, maar de focus ligt de komende tijd bij het studentenleven. De karakteristieke beauty vertelt over haar beslissing, blikt terug op haar stellar career en vertelt wat ze zou willen veranderen aan de modellenwereld vandaag de dag. Wil je nog meer van haar horen? Julie Hoomans zal ook op Vogue Fashion Festival spreken.

Hoe heeft het modellenwerk op dit hoge niveau je persoonlijkheid gevormd?
‘Het werken als model heeft mij als persoon veel opener en socialer gemaakt, doordat je in deze wereld steeds zoveel nieuwe mensen ontmoet. Ook heeft dit werk me – door tegenslagen en teleurstellingen – zelfverzekerder gemaakt.

‘Ik kreeg heel sterk het gevoel dat ik naast het modellenwerk nog een andere uitdaging nodig had’

Je hebt besloten nu minder werk aan te nemen, hoewel de klussen binnenstromen. Wat heeft je dit besluit doen maken? 
‘Ik ben heel jong met modellenwerk begonnen. Ik ben op mijn 15e gescout en vanaf mijn 16e verjaardag begon ik met reizen in mijn eentje. Nadat ik mijn diploma behaalde op mijn 18e ben ik fulltime gaan werken, maar na een tijdje kreeg ik het idee dat het modellenwerk an sich niet genoeg was voor mij. Ik had heel sterk het gevoel dat ik naast het werken als model een andere uitdaging nodig had. Er is geen specifiek moment geweest waarop ik dacht “Nú weet ik het”; het is meer een gevoel dat langzaamaan steeds sterker is geworden. Ik heb er veel over gepraat met mijn familie en ook met mijn vriendinnen en collega-modellen. Zij begrepen namelijk precies de situatie waarin ik me bevond! Natuurlijk heb ik het er ook met mijn agent over gehad. Hij steunde me vanaf het begin volledig en stond er heel erg voor open. Dit maakte het doorhakken van de knoop wat betref deze beslissing een heel stuk makkelijker.’

Wetende dat het nieuws nu naar buiten komt: wat gaat er door je heen?
‘Ik heb heel veel zin om deze nieuwe uitdaging aan te gaan! Excitementdus vooral – en natuurlijk gezonde spanning; een nieuw begin is altijd spannend.’

Wat zijn de top 3 hoogtepunten uit je modellencarrière?
‘Het is echt moeilijk om te kiezen, ik heb zo veel gave dingen meegemaakt! Als ik er echt drie dingen uit zou moeten pikken… De Louis Vuitton Cruise-shows (in Rio de Janeiro vorig jaar en in Kyoto dit jaar) waren absolute highlights. Verder ben ik heel erg trots op het feit dat ik in alle vier de grootste Vogue-edities heb gestaan: Vogue Italië, Parijs, UK en US. Als laatste is het wonen in New York City een ervaring die ik nooit zal vergeten.’

Welke mensen in de mode-industrie hebben je het meest geholpen en geïnspireerd?
‘De persoon die me mijn eerste boeking gaf is castingdirector Ashley Brokaw. Het was door haar steun dat mijn carrière vleugels kreeg. Haar ben ik dus erg dankbaar! Een tweede persoon die heel belangrijk is in mijn carrière is mijn agent Paul [Fisher], die vanaf dat ik een jong 15-jarig meisje was in mij geloofde en me altijd heeft gesteund bij welke beslissing ik ook maakte. Verder zou ik nooit zoveel plezier in dit werk hebben gehad zonder mijn collega’s/medemodellen (die ondertussen hele goede vriendinnen zijn geworden), omdat ik altijd alles bij hen kwijt kan.’

‘Ik vind het heel erg om te zien hoe snel piep jonge modellen vandaag de dag worden ingewisseld –gelanceerd als ster, en vervolgens vergeten’

Zou je iets aan de modellenindustrie vandaag de dag willen veranderen?
‘Wat ik om me heen zie gebeuren en heel erg vind, is hoe snel modellen ingewisseld worden, vervangen. Er is een trend (bij modellenbureaus, castingdirectors en merken) om piepjonge meisjes te lanceren en ze óveral voor te boeken. Vervolgens zijn ze hen een paar seizoenen later volledig vergeten. Ik zou graag zien dat meiden langer de tijd krijgen om zich te ontwikkelen en meer respect krijgen voor wie ze zijn als persoon. Al heb ik het idee dat er een nieuwe beweging op gang komt van modellen die niet per se piepjong en nieuw zijn, maar die wel een interessant verhaal hebben en geboekt worden om hun karakter. Dat vind ik een goede ontwikkeling!’

Wat zou je jezelf als 15-jarig beginnend model nu willen vertellen?
‘Alles komt altijd goed, dus maak je niet zo druk en geniet van alles wat je meemaakt!’

Wat ga je precies studeren en waar kijk je het meest naar uit?
‘Ik ga Amsterdam naar de University College, een liberal arts & sciences bachelor met een major in science. Deze opleiding trok me enorm aan door het internationale karakter (veel buitenlandse studenten en de voertaal is Engels) en doordat je er nog alle kanten mee op kunt. Ik heb het altijd lastig gevonden om keuzes te maken en vind alles interessant! Ja, ik kijk er zo naar uit om aan iets nieuws te beginnen – en om mijn hersenen weer aan het werk te zetten. Alhoewel mijn focus de komende drie jaar op deze studie zal liggen, ben ik zeker niet van plan te stoppen met modellenwerk. Als mijn planning het toelaat zou ik graag coole boekingen blijven doen, af en toe een tripje maken en blijven werken met de mensen die me hebben gesteund de afgelopen vier jaar!’

Originele post: https://www.vogue.nl/fashion/interviews/artikel/waarom-julie-hoomans-op-het-hoogtepunt-van-haar-modellencarriere-een-stap-terugdoet

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!