5 vragen aan financieel adviseur Vincent ten Bruin van M/V Works

Na 20 jaar financieel advies te hebben gegeven aan topsporters, DJ’s, presentatoren en modellen onder de vlag van ABN AMRO, startte Vincent ten Bruin samen met collega’s Ilona van de Bunt en Marco van Kleef M/V Works. Het financieel adviesbureau en intermediair specialiseert zich in de begeleiding van deze bijzondere beroepsgroepen. De reden achter deze switch? Vincent: “Financieel advies geven voor deze groep is people business en dat vraagt om maatwerk. Geldverstrekkers kiezen ervoor om alles te digitaliseren en standaardiseren en dat is meestal niet passend. Het leuke is dat we nu meer voor onze klanten kunnen doen dan vroeger.” TMHP ging met hem in gesprek over financiële fitheid, het verschil tussen voetballers en modellen en de keerzijde van social media.

  1. Waarom heeft M/V Works zich aangesloten bij de The Model’s Health Pledge?

“Om bij te dragen aan de financiële fitheid van modellen. Dit onderdeel van model zijn staat niet letterlijk in de pledge, maar het is wel een belangrijk element van deze bijzondere baan. Je hebt wel mazzel als je zelf ondernemende ouders hebt, maar vaak is de baan en alles wat erbij komt kijken niet bekend binnen een familie. Dan is de financiële kant van het verhaal voor iedereen nieuw. Naast dat wij de pledge ondersteunen, zijn we ook als kennispartner aan TMHP verbonden. Tijdens events bespreken we verschillende zaken, zoals wat betekent het als je ondernemer wordt en hoe ziet je leven eruit na je carrière. Een baan zoals deze biedt vaak een mooie gelegenheid om reserves op te bouwen, mits je het slim aanpakt. We hebben al heel wat carrières voorbij zien komen en we willen deze inzichten aan anderen meegeven om zowel starters op weg te helpen, als mensen te blijven adviseren die al verder zijn in het vak. ”

  1. Waarom is de The Model’s Health Pledge vandaag de dag nog nodig?

“Als financieel adviseur hoor je veel, ook de minder leuke verhalen. Je bent ook een soort van vertrouwenspersoon voor mensen. Op basis daarvan vind ik dat de onderwerpen waar The Model’s Health Pledge zich hard voor maakt, nog steeds actueel zijn. Er is nog een wereld te winnen wat betreft werkomstandigheden bijvoorbeeld. Ik blijf verhalen van modellen horen die te lange dagen maken, hele nachten wachten op de gang voordat ze de catwalk op moeten, designers die last minutetoch iemand anders willen en soms wordt er niet voor eten of drinken gezorgd. Sommige modellen zijn pas 17 jaar. Best heftig om in zo’n keiharde wereld te werken waarvan veel mensen denken dat het eén grote vakantie is en af en toe wat shootdagen op het strand. De realiteit is dat het ook vrij eenzaam kan zijn. Daar zit ook het verschil in met voetballers waar we ook mee werken; die komen in een team terecht, op de club hangt het shirt al klaar. Van a tot z is alles geregeld. Voor een model is dat heel anders. Je krijgt een opdracht aan de andere kant van de wereld, en succes ermee. In een hele korte tijd worden jonge mensen heel volwassen. Dan moet je sterk in je schoenen staan en je grenzen durven aangeven. Er zijn nog altijd wat mensen die niet altijd de beste bedoelingen hebben. Daarnaast is de pledge ook hard nodig met het oog op de alom aanwezigheid van social media. Als ik zie hoe groot die invloed is op denkbeelden van mensen. Van jongs af moeten mensen al sterk zelfregulerend zijn om bewust het verschil tussen het perfecte Instagram-plaatje en het echte leven te blijven zien. Een vals wereldbeeld is denk ik geen goede zaak voor onze mentale gezondheid.”

  1. Hoe zouden volgens jou de verschillende partijen moeten bijdragen aan een goed en gezond modellenbestaan?

Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen gedeelte zo goed mogelijk probeert te doen. Je ziet toch vaak dat er eilandjes ontstaan: wij doen dit, jullie doen dat. Het is prettiger werken als er ook een partij is die meer boven hangt, die kijkt naar de samenhang en coördineert. Modellenbureaus kunnen naast goede begeleiding van een model achter de schermen, ook helpen door bijvoorbeeld een bepaalde accountant of adviseur aan te raden met wie ze vaak werken. Op die manier kan het bureau bepaalde werkzaamheden loslaten en kan iedereen zich focussen op zijn of haar expertise ten gunste van het model. The Model’s Health Pledge zet zich natuurlijk in voor verbetering op meerdere vlakken. Maar net als met vergelijkbare branches, verandering gaat ook hier vrij stug en langzaam. De urgentie voor verandering in deze sector is misschien ook minder groot vanuit de maatschappij. Voor buitenstaanders is het een vrij onzichtbare wereld. Ik denk dat de #metoo-gebeurtenissen wel hebben geholpen, maar het is moeilijk om meer bewustwording te creëren. Ook daar ligt een grote rol weggelegd voor TMHP.”

  1. Heb je een paar praktische tips die je vaak geeft aan (toekomstige) modellen?

“Mijn belangrijkste tip: als je iets gaat doen, pak het serieus aan. Niet alleen je opdrachten, maar ook je eigen financiële situatie. Besef dat je een privépersoon met een bedrijf bent. Ga er op die manier ook mee om. Zoek mensen en partijen op die je kunnen begeleiden. En als je begint, neem gerust ouders mee als je het spannend vindt. Het is zonde en verspilde energie om je te stoten aan een steen waar collega’s zich al eerder aan hebben gestoten. Profiteer juist van hun ervaringen en lessen uit verleden.”

  1. Hoe ziet jouw ideale modewereld eruit over 50 jaar?

“Ik hoop dat de diversiteitstrend zich voortzet, dat de modewereld meer open wordt voor alles en iedereen. Het is al heel mooi hoe dat langzaam begint te komen. Het is allang niet meer de standaard dat modellen jonge blonde meiden zijn. Alle soorten en maten mogen er zijn. Ook mannen van in de 60. Haha, die hebben we overigens niet in ons klantenbestand, maar zijn natuurlijk ook meer dan welkom! Zo divers als de mens is, de modewereld zou daar ook een afspiegeling van moeten zijn.”

Benieuwd naar meer financiële tips? Op donderdag 13 oktober organiseert The Models Health Pledge de workshop ‘Financieel Fit’ in samenwerking met M/V Works en Thomas St. John. Meld je hier aan voor dinsdag 11 oktober. Zorg dat je er snel bij bent, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!