Fashion history : Naakt fotografie

Bedrijven moeten zich realiseren dat ze werken met jonge personen die zich misschien niet op hun gemak voelen bij naakt poseren. Daarom bevat onze Pledge een leeftijdsgrens van 18 jaar en ouder voor (volledige of gedeeltelijke) naaktfotografie en het beschikbaar maken van een privé-kleedkamer op de set. Maar hoe is naaktheid eigenlijk in de mode terechtgekomen?

Het tonen van naaktheid als een vorm van vrouwelijke schoonheid is zeker niet altijd zo alomtegenwoordig geweest als tegenwoordig. Het allereerste naakt in kleur werd getoond in Vogue 1951. De legendarische Norman Parkinson legde model Carmen Dell Orefice vast, die zich elegant uitstrekte op een zijdeachtige divan met krullende ornamenten. Het was een primeur voor de lezers van Vogue: inderdaad geen kleding, maar ook dit is mode.

In haar boek The Beauty Myth (interessant om te lezen!), schetst Naomi Wolf de mogelijke geschiedenis achter naaktheid in de mode. Vanaf de jaren vijftig gingen steeds meer getrouwde vrouwen de arbeidsmarkt op. Het prille begin van de vrouwenbeweging veranderde de manier waarop vrouwen zichzelf zagen, waardoor de relevantie van high fashion vervaagde. Wat is het nut van een satijnen gedrapeerde jurk met lovertjes als je de hele dag achter een typemachine zit? De damesbladen moesten zichzelf opnieuw uitvinden om in leven te blijven, dus boden ze iets nieuws om om te geven: de Nude Look.

Vogue begon zich te richten op het (perfecte) lichaam en bood schoonheidsbedrijven een platform om hun oplossingen aan te prijzen. De iconische Helmut Newton en David Hamilton werden de meest gewilde fotografen, die vastlegden hoe mooie seksualiteit eruit zou moeten zien. Leuk weetje: het is zeer waarschijnlijk dat diëten sindsdien ook een impuls kreeg. Het aantal artikelen over diëten nam tussen 1968 en 1972 met 70% toe.

Waarom vertellen we je dit verhaal?

Vergeet niet dat onze ideeën over schoonheid meestal sociaal geconstrueerd zijn – versterkt door de media. Er is niets intrinsiek goed of slecht aan het uiterlijk dat door de industrie van je wordt verwacht. Wat nu als mooi wordt beschouwd, is dat over tien jaar misschien niet meer, en omgekeerd. Des te meer reden om je lichaam te omarmen zoals het is en je niet te laten afleiden door welke kritiek dan ook.

Source: Helmut Newton

Geschreven door: Anna Roos

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!