About

De modesector is een bloeiende en dynamische industrie, waar veel mensen in willen werken. Esthetiek speelt een belangrijke rol in deze branche, maar volgens The Model’s Health Pledge kan er zonder goede gezondheid geen schoonheid bestaan. Wij zijn een online platform, geïnitieerd en gerealiseerd door een netwerk van bedrijven en professionals, dat pleit voor gezonde werkomstandigheden voor modellen en alle andere spelers in de mode-industrie. Deze website fungeert tevens als een meldpunt voor zorgwekkende situaties. Samen werken we zo aan gezonde werkomstandigheden voor iedereen in onze branche!

Voor wie
Door het vertellen van persoonlijke verhalen van modeprofessionals op The Model’s Health Pledge inspireren we graag andere (toekomstige) vakmensen. Daarnaast bieden wij toegang tot experts op het gebied van sport, voeding, het modevak, persoonlijke ontwikkeling en business. Modellen, aspirant-modellen en hun families, maar ook andere modeprofessionals en geïnteresseerden, kunnen op deze website ook een melding maken van zorgwekkende situaties. Zo zorgen we samen voor een ethische én esthetische modebranche!

Missie
The Model’s Health Pledge streeft naar een zo gezond mogelijke werkomgeving voor modeprofessionals. De gezondheid van modellen staat daarbij centraal. Zonder ethiek, geen esthetiek – dat is ons motto.

Totstandkoming
The Model’s Health Pledge is ontstaan nadat de staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn, met de branche in gesprek ging over de gezondheid van modellen. Het initiatief is gelinkt aan het Nationaal Programma Preventie ‘Alles is Gezondheid’ en werd afgetrapt tijdens de Amsterdam Fashion Week in juli 2016. Dertig bedrijven ondertekenden de Pledge en dachten gedurende een jaar mee over hoe deze uitgevoerd dient te worden. Het resultaat van die gesprekken en het onderzoek is The Model’s Health Pledge, een online platform met meldpunt.

Projectteam
The Model’s Health Pledge wordt uitgevoerd door projectteam en tevens initiators Marvy Rieder (MarVie Foundation) en Michelle den Hollander (Michelle’s Good Food). No Office is verantwoordelijk voor de huisstijl en Firma Netjes voor de webontwikkeling.

Vertrouwenscommissie
Ondertekenaars van The Model’s Health Pledge worden beoordeeld door een vertrouwenscommissie, welke bestaat uit de vertrouwenspersonen, Liesbeth in ’t Hout, Marianne van der Gaag en Rachid Naas. Deze onpartijdige commissie bewaakt de criteria van de Pledge en ziet erop toe dat deelnemende organisaties de ambitie hebben om stappen van toegevoegde waarde te zetten in lijn met onze missie, namelijk het creëren en bewaken van een zo gezond mogelijke werkomgeving voor modeprofessionals. De vertrouwenscommissie waarborgt zo de kwaliteit van de ondertekenaars, identificeert verbeter kansen en is constant in gesprek met alle deelnemende en belanghebbende partijen om deze kansen om te zetten in daden.

Raad van Advies
De Raad van Advies van The Model’s Health Pledge bestaat uit acht professionals uit verschillende vakgebieden die allen de missie delen om een zo gezond mogelijke werkomgeving voor modeprofessionals te creëren. In de Raad van Advies wordt de industrie vanuit zowel het werkveld van het model en het agentschap, als de opdrachtgever, verschillende media, het bedrijfsleven en de gezondheidszorg vertegenwoordigd.

De Raad van Advies bestaat uit:
Babette Aalberts, ABC-Legal
Eric van Furth, Rivierduinen
Freek Koster, Touché Models
Karin Swerink, Linda
Eefke Hendriks, uitgever Hearst
Ralph Moorman, De Hormoonfactor
Pauline Brakenhoff, Aaiko
Linda Spierings, Model

Twee keer per jaar komt de Raad van Advies bijeen om het projectteam te adviseren. Deze raad overziet het werkplan en de werkzaamheden, waaronder de behandeling van meldingen door het projectteam en de publicatie van het jaarrapport. Ondertekenaars komen in aanmerking om in de Raad van Advies plaats te nemen. De samenstelling van leden wordt jaarlijks met het netwerk besproken.

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!