TMHP campagne: in gesprek met Iris Oldenzeel

Jezelf zijn
Zo’n vijf jaar geleden werd ik gescout op een model en fashion event, waar ik totaal zonder verwachting naartoe ging. Met contactgegevens van 8 modellenbureaus kwam ik daar vandaan. Het proberen waard dus. Ik stond de eerste paar jaar bij Elvis models ingeschreven en tegenwoordig bij Touché Models. Deze industrie, zeker in Nederland, is zo ontzettend divers en “kleurrijk” in de zin van verschillende soorten mensen, dat ik me juist heel comfortabel voel en mezelf kan zijn. Nu ben ik wat autistisch aangelegd en ben ik Panseksueel en Genderfluid, waardoor het soms een beetje aftasten is. Echter kan ik het grootste deel van de tijd mijn spontane zelf zijn. Mijn androgyne uitstraling is eigenlijk juist datgene waardoor ik veelal geboekt word. Ik kan heel vrouwelijk overkomen maar word vaak ook erg mannelijk neergezet.

Mooie mensen
Het leukste blijft toch wel de fijne samenwerking. De industrie zit namelijk vol met ‘mooie’ mensen (en dan heb ik het niet over hun uiterlijk) met bijzondere persoonlijkheden, die elke shoot of show opnieuw zorgen voor iets prachtigs. Dat maakt mij heel erg blij dat ik daar deel van mag uitmaken. Maar ondanks dat, kan ik het soms wat lastiger vinden om topless te werken. Alleen wanneer ik mij comfortabel genoeg voel, zoals voor de campagne van TMHP, zal ik topless op set staan. Al is dit niet in beeld te zien, je kunt gemakkelijker bewegen zonder op te letten of je kleding wel goed zit.

Ups en downs
Ondanks de vele “ups” zijn voor mij de “downs” vaker in beeld geweest. De tegenslagen wanneer ik niet de juiste maatjes had, geen opvolging krijgen na opties, last-minute gecancelled worden voor die Vetements show die ik ontzettend graag wilde lopen en ga nog maar even door. Dat soort dingen zijn moeilijk te verwerken in je eentje. Om die reden heb ik vaak contact met mijn familie, mijn vriend en anderen waar ik even mijn hart bij kan luchten. Uithuilen en opnieuw beginnen. Het klinkt heel hard, maar dat is de industrie ook. Als je denkt dat alles vanzelf komt, dan ga je het waarschijnlijk niet ver schoppen. Het is dus een kwestie van herpakken, je uiterste best doen en uitkijken naar een volgende ‘up’ die gaat komen. Shows lopen, geboekt worden voor campagnes, dat waar je waanzinnig trots op mag zijn (ik ben dat in elk geval wel!).

Maten
Wat me opvalt is dat de maten langzaamaan wat breder mogen zijn. Ook moet ik zeggen dat nu ik commercieel werk doe, het mij beter afgaat om op maat te blijven. Voor de high fashion markt moest ik veel snacks laten staan en daarnaast (te) veel sporten. Dat werd onhaalbaar en te ongezond. Nu, met iets grotere maten in de commerciële markt, hoef ik eigenlijk maar een paar keer per week in de sportschool te staan en eet ik nu weer “gewoon” zoals ik deed voordat ik aan modellenwerk begon. Misschien net een tikje gezonder, doordat ik de meeste snacks laat staan.
Verder zie ik dat mentale- en fysieke gezondheid belangrijker lijkt te worden, wat ik heel erg goed vind. In mijn ogen zou er nog meer aandacht moeten komen voor “me-too incidenten”. Hier heb ik erg weinig over gehoord, maar ik kan mij voorstellen dat dit ook in Nederland speelt.

De campagne
TMHP is een organisatie waar ik veel affiniteit met heb. Ze staan voor gezondheid waarborgen in de mode-industrie, iets wat ik ontzettend belangrijk vindt. Jezelf kunnen zijn in welke situatie dan ook, je comfortabel voelen in je lichaam en gezond blijven tijdens het modellenwerk. Ik ben dan ook echt ontzettend trots dat ik aan deze campagne heb mee kunnen werken. Je kunt niet veel verschil maken in je eentje en omdat dat geen optie is voor mij, praat ik zo veel mogelijk over dit onderwerp.

Advies
Wees jezelf! Jij hebt je eigen prioriteiten, gewoonten, trekjes en grenzen. Doordat mensen vaak een oordeel over je hebben is het moeilijk om bij jezelf te blijven. Toch is dit ontzettend belangrijk. Zo heb ik gemerkt dat het me juist verder heeft gebracht dan dat ik zelf van tevoren had gedacht.
En tot slot: ken je grenzen. Van begin af aan is mij gezegd, dat als er ook maar íets tegen mijn wil in gebeurd, ik dat moet aangeven. Zowel mijn agencies (eerst Elvis models en nu Touché models) als mijn familie en vrienden, vinden het goed dat ik mijn grenzen aangeef. Anders krijg je spijt.

Tekst: Merel Zoet

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!