TMHP campagne: in gesprek met Carla Rep

Carla TMHP Portrait 2019_remycastle©2019

Hoe het begon…
34 jaar geleden ging ik naar een casting voor een fotoshoot van Pernod. Ik dacht echt dat ik het niet zou worden en zag zoveel mooie meisjes dat ik het helemaal van me heb afgezet, totdat ik tot mijn verbazing ineens een telefoontje kreeg en dus toch geboekt was! Na mijn meao ben ik fulltime modellenwerk gaan doen, maar omdat ik letterlijk altijd 3 cm te dik was op mijn heupen, werkte het niet. Ik kreeg de hele tijd te horen dat ik moest afvallen waardoor ik juist alleen maar eetbuien kreeg. Het werk maakte me alleen maar onzekerder. Na een paar jaar heb ik besloten om naar de heao te gaan en het modellenwerk erbij te blijven doen zonder maatje 36. Na de heao ben ik bij een reclamebureau gaan werken. 

Combinatie 
7 Jaar later heb ik het roer compleet omgegooid en ben ik me gaan focussen op visagie. Ik ben nu nog steeds make-up artist, maar sinds vorig jaar heb ik het modellenwerk ook weer opgepakt omdat ik als model werd gevraagd voor een cosmeticamerk. Zo is het balletje weer gaan rollen. Nu vind ik het juist  superleuk om te doen. Je ontmoet veel inspirerende mensen en komt op bijzondere plekken. Ik vind het leuk om me in te leven in een merk en dat uit te stralen. Het inkomen is fijn en het werk maakt mijn wereld groter. De combinatie van visagie en modellenwerk is prettiger, omdat ik niet afhankelijk ben. Verder begrijp ik veel beter hoe het voor een model is om opgemaakt te worden. Voor de camera is de crew de hele tijd met jou bezig. Wanneer ik als visagist werk, is het ook weer heerlijk om niet met mijn eigen uiterlijk bezig te hoeven zijn en alle positieve energie aan mijn model te kunnen geven.

Verandering
Je ziet dat steeds meer commerciële merken ook voor wat oudere modellen durven te gaan. Ik denk dat het wel mede door de vergrijzing in ons land komt, dat oudere modellen de doelgroep meer aanspreken. Voor de modellen zie ik positieve veranderingen. Ik zie en voel meer respect dan vroeger. Het gaat meer om het individu en een model wordt vaker gewaardeerd om hoe ze is. Als ik het
vergelijk met vroeger vind ik dat de modellenbureaus ook meer coachen en begeleiden. Vroeger werd gewoon gezegd dat je moest afvallen en moest je het zelf verder maar uitzoeken.

Opties
Ondanks dat ik me veel meer ontspannen voel dan vroeger, vind ik het nog steeds moeilijk dat je soms pas op het laatste moment hoort of een opdracht wel of niet doorgaat. Ik houd van duidelijkheid en eerlijkheid en zou willen dat een klant eerder beslist en opties niet tot het laatste ogenblik openhouden. In dit vak voel je je kwetsbaarder. Ik probeer een afwijzing niet persoonlijk te nemen.
Ondanks dat ik inmiddels 50 jaar ben, is dat soms nog best lastig. Daarom probeer ik er altijd weer iets positiefs tegenover te stellen. Wanneer een opdracht niet doorgaat, bedenk ik me bijvoorbeeld dat ik dan meer tijd voor mijn zoon heb. En dat er vast iets anders leuks gaat komen binnenkort. Ik vertrouw op de wet van dualiteit.

Visie
Juist doordat ik me vroeger zo ongelukkig kon voelen als ik op een set was en ik de klant hoorde fluisteren dat ik ‘te dik’ was, waardoor ik alleen maar onzekerder werd over mijn uiterlijk en eetbuien kreeg, vind ik het belangrijk dat dit soort dingen niet meer gebeuren. Ik wil voorkomen dat (jonge) modellen onder de druk van de branche er geestelijk aan onder door gaan. Daar kun je nog
lang last van hebben. Mijn geluk hangt niet alleen af van modellenwerk. Andere modellen wil ik ook het beste gunnen en probeer het daarom niet als competitie te zien. Ik realiseer me dat het niet persoonlijk is wanneer ik niet geboekt wordt en luister vooral goed naar mezelf. Als iets niet goed voelt, moet je het niet doen. Ik ben blij dat The Model’s Health Pledge inzicht en ondersteuning geeft aan modellen en dat ze bijdragen  aan de opvoeding van klanten en opdrachtgevers, om goed voor de modellen te zorgen. Zo hoor je op de set een normale pauze te krijgen en gezond te kunnen eten.

Wees je zelf, want je bent goed zoals je bent. Indien er dingen gebeuren die niet in de haak zijn, twijfel dan vooral niet aan je zelf, maar neem contact op met The Model’s Health Pledge of met je bureau. Zij zijn er voor je!

Tekst:  Merel Zoet

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!