TMHP campagne: in gesprek met Arjan van Hesteren

Even voorstellen
Mijn naam is Arjan van Hesteren, ik ben 24 jaar oud en geboren en getogen in Amsterdam. De zus van een goede vriend van mij zei altijd dat ik model moest worden. Eerlijk gezegd nam ik dat nooit zo serieus en zag het meer als een grap. Maar toen zij op een dag vroeg of ik mee wilde doen aan haar opdracht voor het Amsterdam Fashion Institute heb ik dat gedaan. De foto’s werden twee maanden later weer door mijn zus naar Republic Models gestuurd. En zo is het begonnen…

Herkend
Het leukste aan mijn werk vind ik het reizen. Het heeft me op veel plekken gebracht en met veel mensen in aanraking gebracht die ik anders niet zou tegenkomen. Eerlijk gezegd is er niet echt iets waar ik heel erg van baal. Elke baan heeft minder leuke kanten. Van voetballer tot burgermeester.. Ik krijg trouwens heel erg gespierde benen van voetbal, dus dat kan ik niet meer zoveel doen als dat ik
zou willen… Verder werd ik in het begin wel een beetje akward van het herkend worden op straat. Veel mensen denken dat ze je echt kennen omdat ze je vaak hebben gezien. Ook vond ik het wel jammer als een job, waar ik heel erg naar uit keek, niet doorging. Maar na verloop van tijd leer je daar mee om te gaan. Ook heb ik gelukkig een goed team om mij heen. Mijn familie, vrienden,
collega’s en boekers staan altijd voor me klaar om te praten of te feesten.

Warm bad
Bij mijn moederagentschap, Republic, gaan ze heel persoonlijk met ons om. Ze kennen de ouders, vriendjes of vriendinnetjes en ze zijn heel erg bezig met onze persoonlijke ontwikkeling buiten modellenwerk. Je komt in een heel warm bad terecht en krijgt er echt een ouder, mental coach en vriend
bij. Wij hebben daar heel erg veel geluk mee, want zo zelfsprekend is dat niet. Maar inspirerend is het wel.

Verandering
Het initiatief van The Model’s Health Pledge is heel mooi. Ik ken voorbeelden van modellen en situaties die er veel aan zouden hebben om met jullie in contact te komen! Het is echt cool dat er hierdoor een soort van modellen ombudsman is. Het liefst zou ik zo veel mogelijk modellen willen helpen. Ik ben blij om te zien dat je ontwikkelingen ziet in de richting van body positivity (van curves
tot pigmentvlekken), verschillende etniciteiten en meer mental health. En ik hoop natuurlijk dat dit nog beter word!

Advies
Als ik advies zo mogen geven aan andere modellen… Dan zeg ik: lol maken, klaar staan voor elkaar en SPAREN! Sommige geven het geld dat ze verdienen gemakkelijk uit en denken niet zo zeer aan de toekomst. Maar wat heb je aan een Rolex op je begin 20e? Blijf actief op zoek naar en bezig met dingen waar je
voldoening uit krijgt.

Trust the universe, stay positive!!

Tekst: Merel Zoet

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!