TMHP campagne: in gesprek met Anne-Roos

Even voorstellen…
Mijn naam is Anne-Roos Zuidema, en ik ben een plus size model bij Maxime Models in Nederland. Vroeger werd ik altijd gezien als tomboy omdat ik alleen maar met jongens omging en me ook zo kleedde. Toen ik in 2017 voor het eerst een foto in een jurkje op mijn Instagram postte werd ik gelijk benaderd door Miranda van Maxime Models. Sinds een tijdje krijg ik steeds meer werk en kan ik hier goed van leven.

Karakter
Over mijn Unique Selling Point heb ik eigenlijk nooit eerder nagedacht, maar als ik er zo aan denk zou het wel zijn dat ik veel verschillende persona kan zijn. Wanneer ik model sta leef ik me in in de rol die ik op dat moment heb. Dit verschilt van serieus zijn, naar vrolijk en grappig en soms pure natural. Dat probeer ik zo goed mogelijk te laten zien in de foto’s en video’s en ik denk dat klanten zien dat ik veel diverse kanten op kan. Het moeilijkste vind ik wanneer ik van de klant het idee krijg dat ze niet volledig tevreden zijn met de foto’s of wanneer het lang duurt om de goede foto te krijgen. Ik kan dan aan mezelf twijfelen en word onzeker over mijn poses en gezichten. Persoonlijk wil ik nog geen jobs doen waar ik in een string van achter gefotografeerd word of met blote borsten bijvoorbeeld. Over een tijdje ben ik denk ik wel toe aan foto’s van mijn kont maar voor nu voel ik me daar nog niet prettig bij. Gelukkig heb ik geen moeite om nee te zeggen als ik iets niet wil doen.

Body positivity

Naar mijn idee is er meer werk gekomen voor plus size modellen zoals ik. Steeds vaker zie ik om me heen foto’s in winkels hangen van plus size modellen en er zijn behoorlijk veel winkels tegenwoordig volledig gefocust op een maatje meer. Dit komt denk ik door de groeiende online aandacht voor body positivity. We willen allemaal weten hoe het bij ons zal staan, en het is nou eenmaal niet zo dat iedereen er hetzelfde uitziet. We zien steeds meer verschillen in vorm en afkomst zodat iedereen zich betrokken voelt. En de klant wil immers voldoen aan de wens van de consument.

Standaardbeeld
Wat mij nog wel opvalt is dat veel plus size kleding gemaakt lijkt te worden om je lichaam te verbergen. Voor mij een echte no-go! Ik hou van mijn lichaam en wil dat laten zien, ik hoop dat met meer voorbeelden van mensen die dat doen andere vrouwen zich ook zo kunnen gaan voelen. Persoonlijk zou ik het verschil willen maken door het standaard denkpatroon te veranderen. We moeten af van het standaardbeeld van hoe een model eruit moet zien. Dat beeld zorgt ervoor dat kinderen aan zichzelf kunnen gaan twijfelen, ongelukkig worden en misschien zelfs ziek worden. Ook merk ik dat er een standaardbeeld is van een plus size model. Het gaat namelijk altijd om de borsten en de heupen, maar de slanke taille moet wel geaccentueerd worden. De meeste plus size vrouwen hebben niet zo’n slanke taille en dat moet ook geaccepteerd worden. Er meer beelden gepubliceerd mogen worden van plus size vrouwen die niet zo’n zandloperfiguur hebben.

Advies
Ik vind het doel van The Model’s Health Pledge zo ontzettend goed. Er komen vaak genoeg verhalen boven tafel waar modellen fout behandeld worden of vervelende situaties meemaken. Een meldpunt hiervoor is een super goed punt om te beginnen met het verhelpen van dit probleem. Tevens dragen zij bij aan het veranderen van het standaard modellenbeeld, door meer diversiteit te laten zien. Daarnaast is het een goede graadmeter om te weten met welke agency je in zee gaat. Voldoen zij aan alle punten? Dan zit je goed. Houd verder altijd je ogen open en wees je
bewust van de dingen die je doet. Niks is belangrijker dan jouw eigen veilig- en gezondheid, overschrijd je eigen grenzen niet voor anderen en door gezond te zijn zit je lekkerder in je vel!

Interview door: Merel Zoet

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!