September 2017: het grote modenummer, fashion’s new age en super sterke sisterhoods

Toen ik terugkwam van de modeweken eerder dit jaar, was het overduidelijk. De wereld verandert en de mode is daar niet immuun voor. Ontwerpers omarmen een positief beeld met veel glitters, veren, kleuren, rijke stoffen en grote schouders. Kleding die vrouwen kracht geeft om dat drukke leven te kunnen hebben, in plaats ze daarvan weerhoudt.

Nu staat september bekend als het januari van de mode, een tijd om terug te blikken en een tijd voor goede voornemens. Persoonlijk hoef ik niet lang na te denken over die van mij. Vogue is een tijdschrift dat de tijdgeest weerspiegelt. Meestal lukt ons dat goed. Maar in een bewogen jaar met een nieuwe Amerikaanse president, waarin vrouwen massaal de straat opgingen om voor hun rechten te strijden, modellen hun stem lieten horen over het onrecht in de mode-industrie en de catwalks en pagina’s van bladen wat kleurrijker werden, hadden wij nog een blinde vlek. Dat ik voordat dat besef kwam zelf het onderwerp werd van een storm van kritiek op social media – die me niet in de koude kleren ging zitten – moet maar zo zijn.

De mix van culturen en schoonheid die Nederland (en de wereld) zo bijzonder maakt, komt voortaan ook duidelijker tot uiting op de pagina’s van Vogue Nederland. Om te beginnen in dit septembernummer, met een waanzinnige shoot van Paul Bellaart met de meest veelbelovende nieuwe gezichten voor ons fotografeerden op hun mooist, in de looks van het seizoen. Elf Nederlandse modellen die we konden strikken voordat ze met hun schoonheid en mentaliteit de wereld gaan veroveren.

Verder in dit nummer de meest uitgesproken vrouwen van dit moment, die allemaal de moed hebben om ergens een standpunt over in te nemen. Zoals Ulrikke Høyer, die zich als eerste model uitspreekt over de hoge eisen van casting directors. En fotograaf en documentairemaker Amanda de Cadenet, die vrouwelijke fotografen meer aandacht en succes wil geven met haar platform #girlgaze.

Ik ben trots op de meer dan dertig vrouwen in onze Sis Bliss-productie, vrouwen die elkaar steunen en omhoog helpen om tot grootse prestaties te komen. En op Hanne Gaby Odiele, het Belgische topmodel dat niet als meisje maar ook niet als jongen werd geboren en strijdt voor acceptatie van mensen die ook een intersekse-conditie hebben.

Het overkoepelende motto: Vergeet de regels, zorg dat je gehoord wordt en laat je mening horen. Hoe inclusiever en diverser hoe beter.

Free your mind and let your wardrobe follow …

Karin Swerink
Editor in Chief

Het septembernummer ligt donderdag 10 augustus in de winkels, endinsdag 8 augustus al bij abonnees.

Fotografie: Paul Bellaart
Styling: Jetteke van Lexmond
Haar: Daan Kneppers / NCL Representation
Make-up: Elise Haman / NCL Representation

Modellen:
Kim van der Laan / Paparazzi Model Management
Kishana John / Elite Model Management
Nirvana Naves / Code Model Management
Nandy Nicodeme / Fourteen Model Management
Meta Gewald / IBTM Models

Auteur: Karin Swerink

Originele post: https://www.vogue.nl/magazine/vogue/artikel/september-2017-het-grote-modenummer-fashions-new-age-en-super-sterke-sisterhoods

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!