R-E-S-P-E-C-T

                                                          Photo by: William Rutten

Sharon Pieksma, 24 jaar, vanaf haar 13de jaar al internationaal model en op dit moment Miss Nederland 2019. Ze hoopt met Miss Nederland een groter bereik te krijgen om zich nog meer in te zetten voor mens, natuur en dier. Ook erg belangrijk vindt zij het om een naturel en natuurlijk rolmodel te zijn voor (jonge) meiden. Meiden meegeven trots te zijn op hun eigen lichaam, hoe die er ook uit ziet. Haar motto: Je bent goed zoals je bent. Over een paar weken zal zij Nederland vertegenwoordigen bij de Miss Universe competitie.

Al elf jaar ben ik model. Als jong meisje zag ik een oproep voor een modellenwedstrijd van een kinderkledingmerk voorbijkomen en had mij daar meteen voor opgegeven. Uiteindelijk is het balletje gaan rollen, want op mijn zeventiende kwam één van mijn dromen uit: meedoen aan Holland’s Next Top Model. Helaas viel ik al snel af, maar het had me wel op de kaart gezet als model. Ik kreeg de ene na de andere grote klus. Het modellenwerk heeft me
heel veel moois gebracht. Alle glitter en glamour die erbij komt kijken vond ik fantastisch. Ik heb prachtige delen van de wereld gezien, op de mooiste locaties gestaan voor fotoshoots, de leukste feestjes bijgewoond en ook hele lieve mensen leren kennen. Maar er is ook een keerzijde, een keiharde wereld, waarin ik (en met mij vele anderen) vervelende dingen naar mijn hoofd heb gekregen.

Als model word je natuurlijk continu beoordeeld op je uiterlijk, prima natuurlijk. Je bent model, dat hoort erbij! Maar verschillende keren is mij verteld dat ik te dik was en zèlfs dat ik mijn borsten moest laten verkleinen. Inmiddels heb ik daar een olifantshuid voor gekweekt, maar toen ik jonger was, had ik daar echt mentaal last van. Sommige agencies en helaas ook sommige fotografen hebben het woord ‘respect’ nog niet aan hun woordenboek toegevoegd.

Gelukkig is de meerderheid professioneel, maar helaas ben ik vaak op een heel verkeerde, seksueel intimiderende manier door een fotograaf benaderd. De eerste keer was zelfs toen ik pas 15 was… Na deze ervaring voelde ik me daarna een enorme mislukkeling en begon aan mezelf te twijfelen.
Als jong model ben je nog onzeker en vraag je je af of het er misschien allemaal bij hoort en je niet gewoon moet doen wat de fotograaf vraagt. Natuurlijk is dat niet zo en moet je altijd dichtbij jezelf blijven, maar op die leeftijd had ik nog geen flauw idee. Iedereen weet dat zulke dingen gebeuren, maar niemand praatte erover, toen al helemaal niet. Het is absurd, maar je denkt als model bijna dat het part of the deal is dat een of andere fotograaf zich af en toe aan je vergrijpt. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken, ben ik tijdens de
#MeToo-hype opgestaan en heb ik een boekje opengedaan over mijn ervaringen.

Ik wil andere jonge modellen namelijk laten weten dat het absoluut niet normaal is dat fotografen, of wie dan ook, je op een seksuele manier benadert of zelfs aan je gaat zitten zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Ik heb het gelukkig al een aantal jaar
niet meer meegemaakt en ben ervan overtuigd dat #MeToo hierbij heeft geholpen! Ondanks dat de modellenwereld vaak onecht, hard werken en onzeker kan zijn, ben ik dankbaar voor wat ik heb bereikt door mijn werk als model. Er werd toen al vaak gevraagd of ik de ambitie had om mee te doen aan de Miss Nederland verkiezing. Dat leek me leuk, maar ik vond mezelf nog te jong. Dit jaar voelde ik aan alles dat ik wél klaar was om mezelf te laten zien als Miss.

                                                          Photo by: William Setiawan

Ik weet nu als Miss Nederland 2019 waar ik voor sta en wat ik belangrijk vind in het leven en dat wil ik graag met de wereld delen. Respect kun je op verschillende manieren toepassen. Respect voor elkaar hebben op de werkvloer en natuurlijk elkaars grenzen respecteren. Als Miss Nederland 2019 heb ik natuurlijk een doel. Persoonlijk heb ik altijd al veel respect voor mens, natuur en dier gehad. Ik hou van reizen en mede dankzij mijn werk als model heb ik de afgelopen jaren vele landen en verschillende culturen gezien en de mooiste plekken bezocht. Maar hierdoor heb ik ook het wereldwijde plastic probleem gezien en hoeveel schade hierdoor wordt aangericht. Door alle ervaringen heb ik een groot verlangen om iets terug te doen voor onze natuur. In Nederland zijn we al druk bezig met de milieu- en plasticveranderingen en ik draag graag bij aan initiatieven zoals The Ocean Cleanup. Ik wil op een leuke manier awareness creëren over hoe je plastic kunt reduceren en oplossingen kunt bieden hoe het ook anders kan. Een heel simpel voorbeeld: door je eigen waterfles en tas mee te nemen, hoef je geen plastic flesje of tasje te gebruiken. Ik wil mensen bewust maken en inspireren om minder plastic te gebruiken. Dat deed ik al voordat ik Miss Nederland werd, maar ik kan dankzij dit platform en mijn deelname aan Miss Universe nog meer mensen bereiken, ook internationaal. Dat is ook één van de belangrijkste redenen geweest om mee te doen aan de verkiezing.
Mijn doel is een wereld met minder plastic en meer respect, voor mens, dier en natuur. 

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!