Nimue’s modellen tips

Als model kom je voor heel wat uitdagingen te staan op de set en het is belangrijk om te weten hoe je jezelf gezond kan houden. Jobs hebben Nimue vaak genoeg in de kou laten staan, vandaar dat ze zichzelf goed voorbereid wanneer een job op locatie plaatsvindt.

Nimue: “Reisjes naar tropische stranden, de Sahara, Griekenland…Dat was wat ik me voorstelde bij fotoshoots voor ik begon met werken. In mijn carrière bleek echter al snel dat ik voor dat soort shoots niet echt het type was. Vaker word ik geboekt om te schieten op het platteland in Engeland, in tochtige chateaus en op kille kliffen. Soms in de geschikte kleding (red. Winterjassen) maar vaak ook in zomerjurkjes. Dit is onderdeel van modellenwerk; de zomercollecties moeten worden geschoten in de wintermaanden en de budgetten zijn niet altijd groot genoeg om de hele shoot te verplaatsen naar de zon. OKE – vervelend. Maar hoe kan je voorkomen dat je te koud wordt?

Wanneer ik een job krijg, vraag ik altijd waar de fotoshoot plaatsvindt. Gaan we in een studio of op locatie werken? Dan kun je je voorbereiden op de weersomstandigheden. Doe warme kleren aan naar de set, vooral goede sokken, een warme jas en een dikke sjaal. Mocht je vanuit huis komen, is een kruik ideaal om mee te hebben. Productie heeft die soms mee, maar lang niet altijd.

Een aantal dingen heb ik altijd in mijn koffer voor het geval ik opeens door moet naar een locatieshoot:

  1. Een thermosbeker. Warme thee is echt een lifesaver. Vul hem thuis vast, of in je hotel, zodat ook als er geen catering is, je iets warms kan drinken. Als je je eigen zakjes of losse thee meeneemt kun je vaak even een cafe of restaurant inlopen en vragen om een refill.
  2. Heatpacks zijn echt een uitkomst op set. Ik heb meestal die van Grabber (US/UK), maar voor verkoop in Nederland heb ik dezegevonden. Ik plak er het liefst een op mijn onderrug en een tussen mijn schouderbladen. Ze zijn plat, dus je ziet ze (bijna) niet onder kleding! Stylisten hebben soms de handwarmer versie mee, wat ook heel fijn is, maar dit houdt je veel beter warm.
  3. Zakje Instant oatmeal en/of misosoep. Jezelf warm houden kost energie, dus zorg dat je goed eet. Ik heb dit standaard bij me, want het neemt nauwelijks ruimte in en het zijn goede tussendoortjes of fijn als ontbijt mocht er niks zijn op set.
  4. Een sjaal is altijd handig om mee te hebben, niet alleen omdat het je warm kan houden op set. Soms kom je in een modellenappartement en is er geen schone deken, of geen gordijn. Dan kan een sjaal handig van pas komen.
  5. Heattech onderhemd van uniqlo. Kan overal onder (zeker als je een lichte kleur koopt) en houdt je super goed warm.

Schiet je onverwachts buiten?

  1. Vraag om heatpacks. Bij de meeste apotheken/drogisten verkopen ze verwarmende pleisters tegen spierpijn.
  2. Ben je afgelegen en is er geen mogelijkheid Packs te kopen? Blijf in beweging, doe bijvoorbeeld wat jumping jacks zodat je bloed weer goed gaat stromen.
  3. Vermijd koffie, thee met cafeïne en alcohol. Deze dranken kunnen je dehydrateren wat je het moeilijker maakt jezelf warm te houden.
  4. Nogmaals, eet goed. Jezelf warm houden kost ontzettend veel energie!
  5. Zorg dat iemand stand-by staat met een warme jas op set. Dit zodat je zodra er even een pauze is, omdat het shot klaar is of het team door de foto’s gaat, je op kan warmen.

Te koud geworden op set? Stap bij terugkomst in je hotel / huis onder een warme douche of neem een bad om je lichaamstemperatuur weer op niveau te krijgen. Maak een gezonde maaltijd, en ga lekker vroeg naar bed. Ook kun je om je weerstand te ondersteunen wat Echinaceatabletten slikken.

Wat kan je verder nog doen?
Ken je The Ice man? Wim Hof heeft meerdere wereldrecords rondom kou doorbroken. Je kunt een mini-class van hem volgen en zijn methode wordt ook gegeven in sommige yogascholen door Nederland. Zijn hele methode is niet voor iedereen, ik gebruik het niet altijd maar zijn concept heeft mij het wel geholpen. Ik heb hier vooral uit meegenomen om in plaats van onze standaard reactie tegen kou – schouders optrekken en hoog gaan ademen –  juist je lichaam te ontspannen en diep, laag en onafgebroken te gaan ademen.”

Photo: , , , ,

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!