Moederdag interview met Jana Voyvodich – door Amanda Westenberg

De carrières van modellen worden steeds langer. Ook starten meer en meer vrouwen op latere leeftijd met modellenwerk. Hierdoor zijn er onder de modellen heel wat (bijna) moeders! Hoe combineren zij het modellen bestaan met het moederschap? En hoe denken zij over de veranderingen aan hun lichaam? We spraken met Jana, power model met curves én kersverse moeder! 

Jana was 20 toen zij gescout werd, wat destijds laat was om te beginnen met modellenwerk. Hierdoor voelde Jana meteen al een behoorlijke druk. 

Hoe was het om ‘laat’ te beginnen met je modellen carrière?
“Ik had altijd het gevoel dat ik maar één seizoen model kon zijn voordat het op zou houden”, vertelt ze ons. Het tegendeel blijkt waar: Jana, inmiddels bijna 34 jaar, is succesvoller dan ooit! “Toen ik startte als model had ik kledingmaat 38 en dit was voor de Straight industrie té groot. Door te sporten en lijnen viel ik af tot een maat 34/36. En ondanks dat ik afviel, werkte ik nauwelijks. Mijn harde werk werd niet beloond. Alleen was het afvallen ondertussen een obsessie geworden.”

Jana moest elke twee weken op bezoek bij haar agentschap om gemeten te worden. Omdat ze niet in Amsterdam woonde, moest ze hier een behoorlijke reis voor afleggen. “Het werd traumatisch om naar Amsterdam te reizen, of het nou voor een bezoek aan het modellenbureau was of niet!” Met een heupmaat van 94 centimeter wilde het maar niet lukken om genoeg te werken als Square Model. Het voelde alsof ze gefaald had. 

Toen kwam ze de term Plus Size Modeltegen. “Ik dacht dat dit een soort Fetishwas of alleen voor vrouwen met maat 50 of groter”, vertelt ze lachend. Een Googlesessie naar Plus Sizelater bleek het tegenovergestelde waar; “Ik herkende mijzelf eindelijk in de modellen en een wereld ging voor mij open! Ik had toen kledingmaat 40, wat klein is voor een Plus Size model.  Ik kon eindelijk ontspannen, en het sporten en lijnen tijdelijk helemaal loslaten. Uiteindelijk vond ik mijn natuurlijke maat 42/44.” 

Wat vind jij van de labels -Square, Curve, Plus Size- in de modellen industrie?“Ik vind het niet meer van deze tijd. Het is jammer dat er op deze manier onderscheid gemaakt wordt. Op covers heb ik naast het model, teksten zien staan als “De Maat is Vol”. Misschien een tegenbeweging en nodig om de industrie te kunnen veranderen, maar ik vind dat het de boodschap juist ontkracht. Ik ben er voorstander van dat alle modellen, ongeacht hun maat, op één bord staan bij een agentschap.”

We horen haar zoontje Otis over de Babyfoon geluidjes maken. Otis is Jana’s eerste kindje, net vijf maanden oud. 

Kan je met je baby nog als model werken? En heeft de geboorte van Otis je carrière veranderd?
“Ik keek erg op tegen het moment dat ik mijn bureau moest vertellen dat ik zwanger was. Ik was bang dat ik meteen uit de industrie gezet zou worden. Maar mijn huidige bureau past goed bij mij, zij bleven achter mij staan en zochten zij naar klanten in de zwangerschapsmode. Sinds Otis geboren is, heb ik enorm veel steun aan mijn moeder, schoonmoeder en partner, zij passen veel op. Ik werk maximaal drie dagen per week; Als ik meer aanvragen krijg neem ik deze nu niet aan. Ook reis ik nog niet naar het buitenland. Uiteindelijk wil ik dat wel weer, hoe erg ik Otis dan ook ga missen, want het hoort bij mijn werk. Iemand zei ooit dat ik dan een soort moedervogel ben die op reis gaan om muisjes mee terug te nemen naar het nest, dat vind ik wel een mooie vergelijking!”

Je geeft ook nog borstvoeding, hoe is dit voor je lichaam? Eet je hierdoor anders? 
“Ik eet gezond in de basis, maar ik eet ook af en toe ongezond. Dat dit beide kan en dat ik zo niet veel bezig ben met wat ik wel en niet eet voelt, zowel psychisch als fysiek, heel gezond voor mij. Door het geven van borstvoeding val ik snel af, en om nu in shape te blijven moet ik behoorlijk veel bij eten. Op het moment sport ik niet erg fanatiek, maar ben veel aan het wandelen met de hond en Otis. Hierdoor kwam ik na mijn bevalling snel terug op mijn oude gewicht.”

Zal kleine Otis je voetstappen volgen de modellenwereld in? 
“Als hij potentie heeft en het leuk vindt dan mag hij dat. En ik zal hem helpen waar ik kan. Maar hem alleen laten gaan, zeker op jonge leeftijd, doe ik niet. Desnoods verhuis ik met hem mee naar New York”, zegt ze lachend.

Jana heeft onze afgelopen Model Task Force Lunch bijgewoond. Haar ideeën en verhalen inspireerde alle aanwezigen. Vandaar dat we haar vroegen voor dit interview. 

Waarom ben je zo open over je leven en carrière?
“Allereerst ben ik vereerd dat jullie mij vroegen en ik vind het leuk om mijn verhaal te delen. Ik ben door schaden en schande wijs geworden en nu ben ik als een vis in het water. Door mijn ervaringen te delen via een organisatie zoals The Models Health Pledge, hoop ik andere (jonge) modellen een shortcutte kunnen nemen naar een carrière die voor ze werkt. Of misschien leren zij voor ze beginnen dat modellenwerk niet bij hen past.”

Wat had je zelf anders willen zien in je carrière?
“Ik had mezelf willen besparen om te proberen aan de strenge criteriavoorSquare Modellente voldoen. Ik raad modellen aan om bij een agentschap te tekenen dat hun natuurlijke lichaamsvormen mooi vindt, en daar klanten voor heeft. Je wordt uiteindelijk geboekt voor wie je bent. Je mag een heel mens zijn in je werk en hierbij horen ook jouw persoonlijkheid en dromen.” 

Wat zou je mee willen geven aan andere modellen? 
“Je verdient het om met respect behandeld te worden, door je agenten, door klanten en door elkaar. Als model heb je vaak het gevoel dat je een slechte onderhandelingspositie hebt; je moet dankbaar zijn dat je gescout bent en als model mag werken. Er is ook veel concurrentie, dus stel je je gedienstig en professioneel op. Dit houdt vaak in dat jij je mond maar houdt en dingen laat gebeuren. Daar moeten we echt af! Je moet als mens en als model op waarde worden geschat. Wordt je niet op waarde geschat door jouw bureau/ klanten? Ga opzoek naar een ander agentschap dat wel achter je staat. Of misschien is werken als model helemaal niet voor jou. Er zijn nog zoveel andere leuke, gave dingen die jij kunt doen in het leven, waarin jouw persoonlijke kwaliteiten misschien meer tot hun recht komen.”

Instagram @jana_going_places

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!