Moederdag interview met Iris Bakker – door Amanda Westenberg

Door de weilanden, bloemenvelden en over de dijk scheuren we naar Mommy To Be Iris Bakker, ookwel bekend als model Iris Monroe. We gaan in gesprek over modellenwerk,maten en moederschap.

Waarom eigenlijk die twee namen?
“Toen ik met modellenwerk begon was er nog een Nederlands model genaamd Iris Bakker werkzaam. Echter stond deze Iris voornamelijk bekend als Playmate. Mijn agentschap was bang dat wanneer klanten mij zouden Googlen, zij afgeschrikt zouden worden door de pikante foto’s van mijn naamgenoot en mij niet zouden boeken. Toen moest er een andere naam voor mij bedacht worden, een soort artiestennaam.” Net als Marilyn Monroe! Die officieel Norma Jeane Baker heette. “Marilyn was voor mij echt het voorbeeld in het tonen van haar natuurlijke, vrouwelijke vormen. Dát en het feit dat wij bijna dezelfde achternaam officieel hebben, heeft mij doen besluiten voor de artiestennaam Monroe te kiezen. Ik vond het wel toepasselijk!”

Iris is gescout op haar 15e in de lokale kroeg. Zij was niet meteen laaiend enthousiast, ze had niet het gevoel dat dit werk bij haar paste. Maar nadat de scout Iris bleef vragen het werk een kans te geven, heeft Iris foto’s gemaakt en opgestuurd naar verschillende modellenbureaus. De reacties waren lovend! Iris koos uiteindelijk voor het bureau wat haar het beste gevoel gaf.

De eerste drie jaar van haar carrière stonden in het teken van afvallen. Toen geen enkele manier van afvallen nog mogelijk leek greep ze, met 59 kilo lichaamsgewicht, naar medicatie tegen obesitas. Toen zij besefte waar zij mee bezig was heeft zij haar carrière stopgezet. Ze ging aan het werk in een andere branche en begon met een studie. Maar ze bleef het modellenwerk missen: “Hoe ongelukkig ik soms ook van dit werk en de levensstijl werd, zo gelukkig kon ik zijn tijdens fotoshoots en modeshows. Het bleef aan mij knagen, maar ik besefte wel dat ik dan moest kunnen werken als mijzelf en niet als iemand die ik eigenlijk niet ben. Ik besloot het modellenwerk weer een kans te geven, bij een modellenbureau die mij nam zoals ik was.”

Iris kwam terecht bij een modellenbureau dat met Curve/In-Between modellen werkte. Dit was toen erg vooruitstrevend binnen de mode-industrie. Voor het eerst in haar carrière reisde Iris naar Milaan, London en New York en werkte voor klanten als Mango, New Look en Ted Baker. Iris kwam ook op de cover van de ELLE.

Hoe voelde jij je toen je ineens wél werkte voor bedrijven waar je voorheen niet voor werd geboekt?
“Een droom werd werkelijkheid! Dit zijn opdrachten waar ik in de eerste jaren van mijn carrière alleen maar van kon dromen, omdat ik ‘te vol’ was. Nu ik mijn eigen natuurlijke lichaamsvormen had, en dus zelfs voller was dan in die eerste paar jaar van mijn carrière, kon ik dit soort werk ineens wel doen. Mijn carrière ontwikkelde enorm positief.”

Maar wat vond je ervan om een ‘label’ Curve Model te krijgen?
“De labels in de modellen industrie mogen van mij verdwijnen. Ik moet mijzelf constant verantwoorden als ik zeg dat ik Curve model ben. Mensen begrijpen er niks van en voelen zich persoonlijk aangesproken. Waarom zijn alle modellen niet ‘gewoon model’? Waarom moeten wij ons verantwoorden dat wij geen ‘dunne modellen’ zijn? Ik ben gewoon model, klaar!”

Iris is in verwachting van haar eerste kindje, een dochter, en is 15 mei uitgerekend.

Wilde je graag kinderen?
“Dit is een droom die uitkomt! Mijn partner, Berry, en ik probeerden al een aantal jaar zwanger te worden, maar het wilde niet lukken. Er werd mij verteld: ‘Je moet het loslaten’, mijn mindset zat mijn kans op zwanger worden in de weg. Dit leek mij ontzettende onzin, maar wel kreeg ik steeds minder vertrouwen in mijn eigen lichaam. Uiteindelijk maakte wij een afspraak in het ziekenhuis. Ik had geaccepteerd dat wij geen natuurlijke zwangerschap zouden krijgen. Een week vóór de afspraak in het ziekenhuis was ik zwanger! Het loslaten had dus zeker grote invloed.”Iris straalt als zij over haar zwangerschap en hun toekomstige kindje praat.

Maar kan je als zwanger model nog werken? En kan je na je bevalling weer aan de slag?
Iris vertelde ons over de ervaringen van een vriendin/collega die op dit moment ook zwanger is; “Toen zij dit mooie nieuws aan haar modellenbureau vertelde kon er nog geen felicitatie vanaf. Haar boekers reageerden totaal niet enthousiast. Zij leken alleen maar bezig met het verlies aan inkomsten door deze zwangerschap. Dit raakte mij enorm, maakte me bang en ik
vind dit heel kwalijk en beangstigend. Ik vind het belangrijk dat modellenbureaus hun modellen steunen, no matter what! Dit bewijst voor mij hoe belangrijk het is een modellenbureau te kiezen dat achter je staat. Met boekers die in jou geloven en jouw keuzes in het leven ondersteunen.”

Gelukkig bleef Iris modellenbureau achter haar staan en ze heeft tijdens haar zwangerschap zelfs doorgewerkt. “Wat ik bizar vind is dat toen ik nog niet zwanger was, ik om de haverklap voor zwangerschap shoots geboekt werd. Terwijl nu ik echt zwanger ben, ik dit soort opdrachten niet krijg. Hoe onrealistisch is dat? In positiekleding klopt een mager model met
een voorbind buik helemaal niet qua lichaamsverhoudingen. H&M boekt bijvoorbeeld wel zwangere modellen voor hun positielijn. Ik zou graag zien dat dit de standaard wordt in de industrie. Ik denk dat dit past bij de beweging die The Models Health Pledge in gang zet, namelijk de mode-industrie gezonder en meer divers maken!”

Iris gaat weer aan het werk na haar bevalling. Zij heeft een aantal vaste klanten die op haar wachten. “Ik vind het werk leuk en heb een gezonde modus in de levensstijl die erbij hoort gevonden. Mijn vaste klanten nemen mij volledig zoals ik ben en dat geeft rust en een gezonde werksfeer.”

Wat Iris graag zou willen meegeven aan andere modellen: “Laat jezelf niet onzeker maken als jij een klus niet boekt. Ik vatte dit persoonlijk op, terwijl dat eigenlijk nergens op slaat. De klant heeft een bepaald beeld voor ogen en zij boeken het model die daar het dichtstbij in de buurt komt. Dat kan jij zijn, of een keer niet. Dat staat los van het feit of jij een goed, mooi en fijn model en/of mens bent. Laat niemand je vertellen dat jij er anders uit moet zien. Je bent prachtig zoals jij bent!”

Instagram @irismonroe25

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!