Modellenwerk in de zon!

Sinds kort is Nimue Smit (zoals de meeste van jullie waarschijnlijk al wel gezien zullen hebben), ambassadeur van TMHP. Vanaf nu zal zij ook interessante, leerzame en leuke blogs met ons delen. Zo begint zij vandaag met een blog over modellenwerk in de zon!

Als model kom je voor heel wat uitdagingen te staan op set, en het is belangrijk om te weten hoe je jezelf gezond kan houden. Sommige jobs hebben Nimue in de kou (of in de brandende zon) laten staan, vandaar dat ze zichzelf goed voorbereidt wanneer een job op locatie plaats vindt.

Het is weer zomer, dus tijd voor losse jurkjes, hoeden en zonnebrillen! Helaas – niet binnen de modebranche: in deze periode worden door ons modellen juist de wintercollecties geschoten. Parkas, leren overalls, en mantelpakken…aan elk team de taak de keylooks van het seizoen op hun eigen unieke manier presenteren. Het aantal manieren waarop dit kan tegen witte achtergrond in een goed gekoelde studio is beperkt, en komt de creativiteit beter los op straat in NYC of in een piazza in Rome. De combinatie van zomer, brandende zon en wollen outfits, het gaat nog wel eens mis zoals bij de show van Kanye.

Je kunt niet altijd de omstandigheden veranderen, maar wel jezelf beschermen door een goede voorbereiding en de juiste nazorg. Hier zijn wat van mijn eigen tips&tricks:

Tijdens de shoot

 • Neem altijd je eigen zonnebrand mee, en breng het meerdere keren aan.
  Wist je dat zonnebrand na 2 uur minder tot niet meer werkt ongeacht de factor? Vaak aanbrengen dus! Als je geen eigen favoriet merk hebt, vraag aan make-up artisten welk product goed werkt onder makeup.
 • Drink voldoende water
  Werk je buiten raadt de Occupational Safety and Health Administration aan dat je maar liefst 4 glazen water per uur drinkt! Let dus echt op dat je genoeg vocht binnen krijgt, en hou een fles water bij de hand. Voeg eventueel wat elektrolyten toe, die helpen met het transport van water je lichaam in. Vind je water saai? Voeg wat citroensap toe, of ander fruit dat op set is. Ik vind zelf water met aardbeien en basilicum erg lekker.
 • Ga in de schaduw staan wanneer kan
  Zodra het team even overlegt of door de images heen gaat, stap uit de zon. Vraag productie of iemand een paraplu voor je bij de hand kan houden. Lijkt het team overleg langer te duren, doe warme jassen dan even uit of los.
 • Neem pauzes
  In mijn ervaring is het beter om aan te geven als je merkt dat je het te heet krijgt, een korte pauze te nemen, en dan weer met volle aanwezigheid en motivatie voor de camera te stappen. Het is voor iedereen op set van belang dat het model zijn/haar werk goed kan doen, dus durf aan te geven als een eenvoudige oplossing jouw werk bevorderd.
 • Vermijd alcohol
  In de zuidelijke landen kan er wel eens wijn op tafel komen bij de lunch – onder 18 sowieso niet doen- sla dit beter af wanneer je in de hitte schiet. Alcohol droogt je uit, en daarnaast laat het je meer zweten waardoor je extra vocht verliest. (En ook een stuk beter voor je lijn)

Na de shoot

 • Aloe vera gel / after sun
  Toch net te veel zon gehad? Ik gebruik in dat geval een aloe veragel, wat een heerlijk koelend effect heeft op je huid.
 • Meer water
  Vul je vocht levels aan!
 • Koelende douche/bad
  Je onderdompelen in koel of koud water is de snelste manier om je lichaamstemperatuur naar beneden te brengen, wat je een stuk beter zal laten voelen na een dag in de zon.
 • Ga op tijd naar bed
  Extreme weersomstandigheden zijn heel vermoeiend voor je system. Laat je lichaam lekker bijkomen met een goede nacht rust

Was de situatie echt onwerkbaar? Geef dat aan bij je bureau. Dingen zijn aan het veranderen in de mode, en bureaus beginnen het langzaam op te nemen voor hun modellen. Zij hebben er ook niks aan als je door een zonnesteek of uitdroging niet meer kan werken!

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!