Modellenwerk en mindfulness – door Anne-Roos

Modellenwerk! Bij veel jongeren klinkt deze baan als muziek in de oren. Reizen voor je werk, mooi opgemaakt worden, nieuwe mensen ontmoeten en met vette merken samenwerken. Helaas is de realiteit niet altijd rozengeur en maneschijn. 

Als model kun je tegen verschillende problemen aanlopen en in sommige gevallen kun je je daar vervelend door gaan voelen. Als curvemodel heb ik hier zelf mee te maken gehad en wat mij ontzettend hielp was beginnen met mindfulness. Mijn definitie hiervoor is het bewust worden van een situatie zonder deze te veroordelen. Hoe kun je in dit werk de rust bewaren en op welke manieren kun je leren omgaan met negatieve emoties?

We leven in een maatschappij waarin vrijwel iedereen onder druk staat en toch kan het voor ‘ons’ modellen nog net wat stressvoller zijn. Waar je bij andere banen beoordeeld wordt op alleen je prestaties speelt in de modellenwereld je uiterlijk ook een grote rol. Zo moet je voldoen aan hoge verwachtingen en het belangrijkste is om de klant te bieden wat hij voor ogen heeft. Daarnaast worden er lange dagen gemaakt met veel tijdsdruk, allemaal redenen om gestrest te raken. Om hier mee om te gaan zou je kunnen beginnen met meditatie, een welbekende manier om de rust binnen jezelf terug te laten keren. Er is niet één juiste manier om te mediteren. Zoek op internet op welke manieren er zijn en kijk welke het beste bij jou past. Het is belangrijk om bewust bezig te zijn met je mentale gezondheid, want door positieve energie uit te oefenen op je geest beïnvloed je jouw wereld en zul je rustiger worden. Commercieel- en fashionmodel Grazia Mezas behoudt haar positieve mindset onder andere door een journal bij te houden. Hierin schrijft ze ’s ochtends quotes en leest die vervolgens een aantal keer hardop op, dit helpt haar met betere keuzes maken voor zichzelf en de hoop niet te verliezen wanneer ze even niet geboekt wordt. Door dagelijks aandacht aan je geestelijke welzijn te besteden zul je al snel merken dat je je beter gaat voelen. 

Een ander groot onderdeel van mindfulness is leren omgaan met negatieve emoties. Binnen deze branche kun je snel onzeker worden of aan jezelf gaan twijfelen. Ieder mens gaat weer op zijn/haar eigen manier om met dit soort situaties. Zo werkt het voor TMHP ambassadeur Iris Oldenzeel om met vrienden en familie te praten. Zo hoeft ze het niet alleen te verwerken en zij helpen haar er aan herinneren hoe goed ze haar best doet voor modellenwerk en dat het niet het einde is wanneer ze niet helemaal aan de maten voor een klus voldoet. 
Daarnaast komt het regelmatig voor dat je een job niet krijgt, maar wáarom niet wordt vaak niet vermeld. Het automatische gevolg hiervan is dat je zelf gaat speculeren. Zoals monnik Haemin Sunim in zijn boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ zegt: “Als ik James Taylor was en iemand op zoek was naar Pavarotti, zou ik natuurlijk niet gekozen worden. Maar dat betekent niet dat ik geen muzikaal talent heb. Het betekent alleen dat ik op dat moment niet de juiste persoon ben.” Hetzelfde geldt voor modellen. Dat je niet geboekt wordt voor een job betekent niet dat je geen goed model bent, het betekent alleen dat je op dat moment niet voor die klant bestemd was. Heb dus zelfvertrouwen en blijf plezier houden in je werk. 

Een andere grote negatieve factor is onzekerheid. Iedereen heeft onzekerheden en zoals Grazia zegt: “Je bent zoals je bent en mensen moeten het daar mee doen.” Wat een geruststellende gedachte kan zijn is dat wanneer je geboekt wordt, dat met een reden gedaan is. Jij past binnen het beeld dat de klant voor ogen heeft, als je dit in gedachten houdt wanneer je aan het werk bent kun je daar vertrouwen uit halen en is er in principe niets om je druk om te maken. 

Sinds ik zelf bezig ben met mindfulness merk ik dat het me niet alleen een beter gevoel geeft in het dagelijkse leven, maar dus ook binnen mijn werk als model. Hoe ik dit doe is door voorafgaand aan een klus mezelf eraan te herinneren dat ze mij gekozen hebben op basis van wat ze van mij gezien hebben. De oneffenheden, wallen, vetrolletjes en noem maar op hebben ze allemaal kunnen zien in mijn polaroids en daar weten ze dus van af. Mocht ik me toch onzeker gaan voelen tijdens een job omdat ik het idee heb dat het niet goed gaat, dan ga ik even zitten en let ik goed op mijn ademhaling. Ik maak mijn hoofd leeg en focus op de positieve dingen. Als een situatie vervelend lijkt probeer ik de positieve dingen eruit te halen. Dit doe ik eigenlijk in alle negatieve situaties. Zo kunnen we door de donkere en regenachtige dagen nog niet echt spreken van mooi lente weer, maar door te bedenken dat de regen er voor zorgt dat de bloemen straks mooi in de bloei staan werd ik weer blij. Jezelf een positievere blik geven op het leven hoeft niet moeilijk te zijn. 

Kortom, bewust bezig zijn met hoe je er mentaal voor staat helpt niet alleen bij het leven als model, maar ook bij alles daar omheen. Het maakt niet uit wat andere mensen van je denken, zolang je van jezelf weet waar je voor staat, waar je goed in bent en wat je waard bent. Door mindful bezig te zijn, kun je de rust bewaren in een drukke omgeving en leren omgaan met negatieve emoties, twee veel voorkomende obstakels in de modellenwereld. Hoe mooi zou het nou zijn als je beide kunt schrappen door tijd aan jezelf te besteden?

Anne-Roos Zuidema, curvemodel

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!