Miss Nederland 2016; Zoey Ivory, over self confidence

Ook Miss Nederland en hannah huidcoach (de hoofdsponsor van Miss Nederland) hebben een paar weken terug de The Model’s Health Pledge ondertekent en staan dan ook achter dit mooie initiatief. Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de ervaring, kennis en know how van de Missen en dus hebben wij gevraagd of zij dit  met ons willen delen. Zo trapt Zoey Ivory (26) dit eerste blog af met het onderwerp; self confidence (fotografie: William Rutten).

Zoey was vroeger model en Miss Nederland 2016. Zij was de winnares van het programma Dance Dance Dance 2017 en is een jaar geleden begonnen als columnist. Nu schrijft zij als lifecoach-in-spe, een boek voor jonge meiden over het krijgen van meer en zelfvertrouwen en het leren houden van jezelf in een Social Media wereld.

Te dik, te dun, te wit of te donker. Te kort haar, te veel sproeten, te dikke of te dunne lippen. Soms is het voor een ander nooit goed genoeg. Een opdrachtgever, een modellenbureau of dat eigen vervelende stemmetje in je hoofd. Dat stemmetje, die vaak misschien wel de grootste boosdoener is en het woordje ‘te’, die is stom. Die moeten we sowieso schrappen uit ons woordenboek.

In mijn modellen periode barstte ik eerst van het zelfvertrouwen, gescout op straat en een aantal bureaus die mij wilde hebben, wat een geluk! Maar stukje bij beetje werd dat zelfvertrouwen steeds verder de kop ingedrukt. Van het elke dag stijlen van mijn haar, tot het fotoshoppen van mijn foto’s op social media. Iets wat ik nooit had gedaan, sloop als een dief in de nacht mijn gewoontes binnen. Oorzaak? De vele (onhaalbare) standaarden uit de modellenwereld en het vergelijken van mezelf met anderen op Instagram. Ik zag de prachtigste modellen, met een flawless skin, de juiste maten en lang stijl haar en dan keek ik naar mijzelf. Te brede heupen (nog maar een paar centimeters en dan ben je er!), een gezicht vol met sproeten en een bos ontembare krullen, ik zou er nooit zo uit kunnen zien als hun en dat maakte mij ongelukkig. Dat en het feit dat mijn modellenbureau mij in datzelfde onhaalbare hokje wilde plaatsen, waar ik helemaal niet inpaste.

Totdat ik er helemaal klaar mee was! Ik besloot voor mezelf te kiezen en mee te doen aan de Miss Nederland verkiezing. Waar velen denken (waaronder ook ik eerst) dat het daar juist om het uiterlijk gaat, was ik daar echt op mijn plek. Van mij elke dag bezighouden met diëten en het zoveel mogelijk verdoezelen van wie ik echt was, naar het creëren van de beste versie van mezelf. Het kon bij Miss Nederland, met als eisen: een gezond lichaam met net dat beetje extra in haar karakter. Zodat zij een rolmodel kan zijn voor andere jonge meiden.

En zo kreeg ik langzaamaan weer meer zelfvertrouwen. Het stoppen van het vergelijken van jezelf met anderen is één van de sleutels naar het accepteren van jezelf. Je bent mooi en uniek zoals je zelf bent, klinkt cliché, maar clichés zijn meestal dan ook waar. Jezelf veranderen om leuk of goed genoeg gevonden te worden, is natuurlijk niet the way to go. Als je tevreden bent met jezelf, komt self confidence vanzelf. Dus besloot ik om volop een rolmodel voor andere meiden te worden, die deze confidence nog niet hadden gevonden. Wie hebben we nou tegenwoordig als inspiratie op Instagram? De botox, fillers en fotoshop vliegen je om de oren. En dingen zoals selflove en echtheid zijn soms ver te zoeken.
Vandaar dat ik zelfs een boek aan het schrijven ben, om jonge meiden op de middelbare school mee te geven, dat jezelf zijn altijd goed genoeg is.

Je hoeft jezelf niet te veranderen om geaccepteerd te worden, om aan het beeld van wat “mooi” is te voldoen, jij bepaalt zelf wat mooi is. En weet je wat altijd mooi is? Zelfvertrouwen, kijk eens in de spiegel en vertel jezelf dat je er mag zijn!
Dik, dun, groen of paars haar: ‘Beauty is in the eye of the beholder’ en jij bent mooi.

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!