LVMH en Kering slaan de handen ineen en verbieden ‘size 0’ voor modellen op shoots en catwalks

Twee van de grootste luxeconglomeraten, LVMH en Kering, maken een eind aan ‘size 0’ als maat voor modellen van hun merken en stellen hiervoor een Model Charter op. Het is de eerste keer dat de twee concurrenten samenwerken, in de hoop dat andere merken snel zullen volgen.

Gezonde gezichten

Het handvest geldt voor alle merken van beide luxegroepen vanaf de aankomende modeweken die donderdag in New York van start gaan, en houdt in dat modellen een medische verklaring moeten hebben die hun goede gezondheid bewijst en dat er geen modellen onder de zestien worden ingehuurd voor shoots en shows. Het handvest is onder meer werd ingesteld na aanleiding van beschuldigingen die gemaakt zijn tegen Balenciaga in februari tijdens Parijs Fashion Week, een merk in het portfolio van Kering. Het label zou de modellen voor de casting urenlang in een onbelicht trapgat hebben laten staan.

Genoeg is genoeg

François-Henri Pinault, CEO van Kering, wilde al een verandering sinds 2015, maar versnelde het proces nadat casting director James Scully verschillende merken aansprak op het misbruiken van modellen. ‘Toen besloot ik in maart dat het genoeg was. We gaan regels opstellen en ik wil dat die regels voor de eerstvolgende Fashion Week van kracht zijn,’ zegt Pinault tegen Womens Wear Daily. Pinault staat bekend om zijn sociaal-, ethisch- en milieubewuste manier van zaken doen. Hij is voorzitter van de Kering Foundation die hij in 2009 oprichtte tegen geweld tegen vrouwen. ‘Ik besloot marktleider LVMH te benaderen en kwam erachter dat ze met eenzelfde onderwerp bezig zijn. De samenwerking was zo geregeld en alles verliep heel efficiënt.’ Het onderwerp diversiteit is overigens momenteel nog geen onderdeel van het handvest. Opvallend omdat ook dit een zeer belangrijk en actueel onderwerp is binnen de modeindustrie, waar slechts 28 procent van de modellen op de catwalk niet-blank is. Maar gelet op de invloed van social media en de vele modellen, merken en professionals in de industrie die zich hier uitspreken over meer diversiteit, zal dit waarschijnlijk niet lang op zich doen wachten.

Originele post: https://www.vogue.nl/magazine/vogue/artikel/september-2017-het-grote-modenummer-fashions-new-age-en-super-sterke-sisterhoods

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!