Interview met Marianne van der Gaag

Marianne van der Gaag, nieuw vertrouwenspersoon binnen het platform van The Model’s Health Pledge. Met haar expertise als model coach, relatiecoach en founder of Themodelhouse.tv, is zij de perfecte aanvulling voor de vertrouwenscommissie.

Photo by: Nicole Langholz

Je bent sinds december 2018 toegetreden tot de vertrouwen commissie van TMHP. Waarom sluit TMHP zo goed aan bij jouw overige werkzaamheden?

In mijn optiek is (bijna) alles bespreekbaar met elkaar. Dat is niet altijd makkelijk, maar vaak wel nodig. In mijn overige werkzaamheden als coach van verschillende mensen (waaronder modellen) en in de relatiebegeleiding zie ik vaak dat als je in gesprek blijft met elkaar, je veel kan oplossen. Ook bij een melding aan TMHP is het zaak dat je zonder oordeel goed luistert naar twee kanten van het verhaal en dan pas verdere stappen onderneemt.

Waarom is TMHP naar jouw idee zo belangrijk in de Nederlandse mode industrie? 
Omdat er ook mensen in de mode industrie rondlopen die niet de beste intenties hebben, is het heel belangrijk dat er één meldpunt is waar het veilig is om alles te melden en waar nodig je ook begeleiding en steun kan krijgen. Ook is het belangrijk dat we met zijn allen 1 lijn trekken, wat wel en wat niet kan!   

Op welk vlak vind je dat de Nederlandse mode industrie al echt punten scoort?
Het is een goede ontwikkeling dat steeds meer bureau’s kijken naar het individu. Ook worden de modellen beter begeleiden wat betreft voeding en sport en wordt er  steeds meer gekeken of het mentaal goed gaat met een model. 

Waar liggen er volgens jouw nog verbeterpunten en hoe denk je dat TMHP daar invloed op kan hebben.
Vooral onder de modellen heerst er nog een soort ‘angst cultuur’. Door verschillende onderwerpen bespreekbaar te maken met de gehele industrie en hier vanuit TMHP meer aandacht aan te besteden, kunnen wij er met elkaar voor zorgen om deze ‘angst’ uit handen te nemen.  

Welke tip zou je de ondertekenaars en/of de modellen graag mee willen geven?
Als je twijfelt over iets, deel het en blijf er niet alleen mee rondlopen. Samen willen we de industrie beter maken en daar is eerlijkheid en transparantie voor nodig.

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!