Interview met Marvy Rieder

Marvy Rieder; model, presentatrice en initiatiefnemer van The Model’s Health Pledge en het bijbehorende online platform om de modewereld gezonder te maken. Van het begin af aan is Marvy betrokken geweest bij The Model’s Health Pledge, en nu draagt zij haar steentje bij als spokesperson en is zij onderdeel van het projectteam.

 1. Wat is jouw betrokkenheid bij The Model’s Health Pledge?
  Als initiatiefnemer van de pledge ben ik betrokken geweest bij het hele proces. Van het meedenken welke beloften er in de pledge moesten komen, tot aan het creëren van het platform in z’n huidige vorm. We werken met een klein team en zijn goed op elkaar ingespeeld. Ik ben dan ook van mening dat wij in korte tijd veel voor elkaar hebben gekregen en daar ben ik best een beetje trots op!
 2. Je hebt overduidelijk een grote passie voor het begeleiden van modellen, hoe is dat ontstaan?
  Het begeleiden van modellen is ontstaan vanuit een behoefte die bij mijzelf en modellen vandaan kwam. Van financiële begeleiding en sportbegeleiding tot aan het geven van workshop over zelfvertrouwen. Met mijn stichting heb ik vanaf 2007 die behoeften in kaart gebracht en met behulp van experts vervolgens trainingen en workshops verzorgd. Erg dankbaar om te doen en heel mooi om dit concept anno 2018 ook in de vorm van begeleiding binnen TMHP terug te zien komen.
 3. Wat hoop je dat The Models Health Pledge nog gaat bereiken?
  Door het ondertekenen van The Model’s Health Pledge beloof je als bedrijf naar een zo goed mogelijke werkomgeving voor modeprofessionals te streven. De gezondheid van modellen staat daarbij centraal. De Nederlandse modebranche neemt de verantwoordelijkheid voor haar daden. De praktijk moet nu gaan uitwijzen of zij ook verandering teweeg kunnen brengen door onder meer mee te doen aan dit initiatief.’ Ik ga er dus vanuit dat nog veel meer bedrijven het platform gaan supporten en de pledge ondertekenen, denk aan een Bijenkorf, G-star, Hunkemöller en zo kan ik nog wel even doorgaan. Talvan mooie merken, die eigenlijk niet kunnen achterblijven en de pledge moeten ondertekenen.
 4. Hoe hoop je de koplopers van de mode-industrie mee te krijgen in het initiatief?
  ‘Ik denk dat wij als Nederlandse modebranche een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. In Denemarken is een akkoord getekend en in Frankrijk is er wet- en regelgeving – inmenging van de overheid dus. Al meer dan 50 modebedrijven hebben de pledge ondertekend en hebben dus zelf besloten verantwoordelijkheid te nemen en voor verandering te zorgen binnen het bedrijf.
 5. Welke tip zou je de ondertekenaars mee willen geven?
  Het besef dat je met mensen werkt, ipv een product. ‘Ik heb tijdens mijn carrière mooie shoots mogen doen en met bijzondere mensen gewerkt. Maar de begeleiding die er nu – gelukkig – is, had ik ook wel willen hebben. Tot mijn geluk was mijn basis goed. Mijn ouders waren mijn vangnet als ik voor de zoveelste keer een afwijzing of teleurstelling moest verwerken.’ Als model krijg je onbedoeld veel te maken met commentaar over je uiterlijk en als daar op respectvolle wijze mee om wordt gegaan, laat je iemand in zijn/haar waarde.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!