Interview met Danie Bles

Danie Bles heeft een eigen winkel, een stylingopleiding, ze heeft een persoonlijk platform voor stylingadvies en is sinds afgelopen September editie de nieuwe eigenaresse van AFW! Waar dit afgelopen zomer nog drie show dagen midden op het museumplein waren, is er deze voorjaarseditie een nieuwe opzet met een breder programma. Hierbij zal niet alleen de focus op de modeshows komen te liggen, maar ook op de fotografie, kunst en design. Amsterdam Fashion Week was één van de eerste ondertekenaars van de The Model’s Health Pledge, nu met Danie aan het roer waren wij ook erg nieuwsgierig naar haar kijk op dit platform.

Welke stappen heeft Amsterdam Fashion Week ondernomen sinds jullie ondertekenaar zijn van TMHP? 
In alle samenwerkingen die AFW aangaat is de TMHP contractueel opgenomen.  Hiermee gaan we een zakelijke afspraak aan met alle partijen zodat we gezamenlijk zorg dragen voor de gezondheid en welzijn van alle modellen die deelnemen aan AFW.

Waarom is TMHP naar jouw idee zo belangrijk in de Nederlandse mode industrie?
TMHP is niet alleen belangrijk in de Nederlandse mode maar op een global niveau. Een goed voorbeeld doet goed volgen, als AFW hebben wij een voorbeeld functie mbt het welzijn van modellen en het weergave dat welzijn een belangrijk onderdeel is van de mode-industrie.

Op welk vlak vind je dat de Nederlandse mode industrie al echt punten scoort?
Diversiteit is een hot topic in de Nederlandse mode en op iedere niveau van de industrie wordt dit doorgevoerd. Diversiteit in de breedste zin van het woord dus bijvoorbeeld ook body diversity.

Waar liggen er volgens jouw nog verbeterpunten en hoe denk je dat TMHP daar invloed op kan hebben. 
TMHP stuurt aan op bewust zijn en het openen van een dialoog over hoe wij in de mode industrie omgaan met elkaar. TMHP heeft hier een belangrijke rol in omdat zij iedereen moeten betrekken bij deze dialoog van merken, fotografen en platforms tot modellenbureaus.

Welke tip zou je de ondertekenaars en de modellen graag mee willen geven?
Respect voor elkaar maar ook voor jezelf.

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!