Hygiëne op de set

Er zijn afgelopen tijd diverse meldingen bij het TMHP meldpunt binnen gekomen over het onderwerp ‘Backstage Hygiëne’. Waarbij de focus ligt op hygiëne en het gebruik van make-up.

Het komt nogal eens voor dat modellen een ontstoken oog krijgen, een koortslip oplopen of uitslag krijgen doordat materiaal van visagisten niet goed is schoon gemaakt en/of door veelvuldig gebruik van dezelfde producten zonder deze tijdig te vervangen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor het model; permanente beschadiging van de huid/ogen/lippen etc. en daaruit voortvloeiend; inkomstenderving.

Om dit belangrijke onderwerp bespreekbaar te kunnen maken hebben wij toestemming gekregen van degenen die hierover melding hebben gemaakt.

Wij hebben tijdens de netwerkbijeenkomst zowel experts als ondertekenaars van de TMHP hierover ingelicht en ze gevraagd dit onderwerp op te nemen in hun ‘Guidelines’ die modellen mee naar huis krijgen wanneer ze zich inschrijven bij een modellenagentschap.

Tevens hebben wij Pascale Tesser, director van B Academy Make-up & Colourfool Agency (ook wel “mama make-up” genoemd) gevraagd hier een blog over te schrijven;

Backstage Beauty
Bij B Academy make-up is hygiëne een enorm belangrijk onderdeel tijdens het trainen van onze nieuwe hair and make-up talenten.

Het is vaak een uitdaging om vanuit één visie te werken gezien de hectiek waar je backstage mee te maken hebt als visagist. Toch proberen wij te allen tijde hygiënisch te werken. Bijvoorbeeld door bij ieder model met gereinigde penselen te werken en voor ieder model een schoon foundation sponsje. Tevens hebben wij wegwerp borsteltjes en penseeltjes bij ons, waardoor we hygiënisch met mascara & lipsticks of gloss kunnen werken. Uiteraard reinigen wij onze handen tussendoor,  gebruiken we een mondspray en een deodorant indien nodig.

Want naast de hygiëne van je tools is het ook van belang dat je als visagist “schoon” bent.

Vanuit onze visie zou dit standaard zo moeten gaan.

Het is not done om voor meerdere modellen de lipstick uit dezelfde lipstick te halen bijvoorbeeld. Je hebt twee opties: of je haalt eerst het bovenste laagje er even af met een tissue, of je werkt vanaf je hand. Stel je voor dat je alle modellen met hetzelfde lippenseeltje zou opmaken, zo kun je met gemak bijvoorbeeld een koortslip overdragen. Ook al zie je de koortslip misschien niet altijd, het virus draag je ook “ onzichtbaar” bij je … Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Vanuit mijn optiek moet je dit als model ook gewoon vragen wanneer je ziet dat een visagist niet schoon werkt. “Zou je misschien de lipstick vooraf willen desinfecteren? Ik ben gevoelig voor infecties” bijvoorbeeld. Dan houd je het bij jezelf en val je de visagist niet aan. Want helaas bestaan er ook visagisten die zich op zo’n moment beledigd kunnen voelen.

Ons advies: trek je er niets van aan, want het gaat om jullie huidje en jullie werk. Uiteindelijk moet jij je afmelden voor een boeking als je een ontstoken oog hebt de volgende ochtend. Dit mag je best uitleggen!

Kortom: het stukje hygiëne hoort bij ons werk. Hetzelfde geldt voor schone haarborstels en kammen. Het desinfecteren van je tools behoor je standaard te doen de avond na een dag werken.

Helaas hebben we ook collega’s die dit minder nauw nemen.

Gelukkig is er tegenwoordig The Model’s Health Pledge! Maak een melding als er niet met zorg wordt omgegaan met jou en je huid! Met dit geweldige platform kunnen we de business alleen maar samen verbeteren.

Wat wij altijd aangeven aan modellen: Heb je een gevoelige huid? Neem je eigen huidverzorging mee naar de opdracht (show of shoot): Je eigen reiniging en dagcrème, oogcrèmes en je eigen borstels. Nog steeds gebeurt het dat er een show klaar is en dat het backstage team al naar huis is gegaan zonder reinigingsproducten of borstels waardoor je vol in de make-up en haar terug naar huis moet met de trein!

Daarnaast is het lekker om na een dag werken je gezicht goed in te smeren met dagcrème, zodat je huid de tijd heeft om te herstellen.

Je kunt ook je eigen mascara meenemen, maar dit vinden wij een lastiger punt.

Aangezien er zoveel verschillende texturen zijn in de mascara’s en zo veel verschillende soorten borsteltjes. Iedere visagiste heeft zijn of haar eigen favoriete mascara. Omdat het echt bepalend is voor het eindresultaat hebben wij de keuze gemaakt om met onze eigen mascara te werken met wegwerp borsteltjes.

LOVE YOUR WORK!
WE DO ..

Liefs, Pascale Tesser

Photo 1: @teampeterstigter / Model @shonaleegal / Chef de cabine makeup @pascaletesser @colourfoolagency @bacademymakeup

Photo 2: @teampeterstigter / Chef de cabine makeup @pascaletesser @colourfoolagency @bacademymakeup

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!