HEALTHY LIFE – door Miss Nederland 2020 Denise Speelman

Een healthy life… Wat houdt dat nu eigenlijk precies in en wanneer leef je dan écht gezond?

De termen quinoa, havermelk, sojabonen of bijvoorbeeld chiazaad zijn niet meer weg te denken. Bij élk koffiebarretje, lunchroom of restaurant staan vegan, vegetarische en detox gerechten op het menu. Je gaat bijna denken, wanneer ik hier niet iets uit kies eet ik dan niet gezond? Een healthy life betekent niet elke dag blaadjes sla eten, 4 keer per week sporten of wortels met hummus als snack eten. Een gezonde levensstijl is eigenlijk heel simpel: Balance is key! 

We kunnen elkaar op dit gebied juist inspireren en motiveren, maar ook vaak op de verkeerde manier, want wanneer we met elkaar in gesprek raken komt vaak het onderwerp diëten aan bod. En ik denk niet dat we allemaal weten waar we aan beginnen als we met een ‘’dieet’’ starten. Maaltijdvervangers zoals shakes en afvalpillen zijn dan de woorden die je om de oren vliegen en eerlijk gezegd maak ik me altijd zorgen wanneer iemand op deze manier ‘’gezond’’ wil leven of hiermee lekkerder in zijn of haar vel wil zitten.

Hoeveel weten we hier eigenlijk over en waarom blijven we niet gewoon in het ouderwetse met een bammetje hagelslag of kaas?

Miss Nederland 2020 Denise Speelman

Er zijn talloze artikelen te vinden in bladen, op internet of social media over hoe je een gezonde levensstijl leidt. Natuurlijk, bepaalde dingen zijn onderzocht en bewezen maar voor iedereen werkt het anders. Want stel er wordt aangeraden om meer avocado’s te eten omdat er veel gezonde voedingsstoffen in zitten én het goed is voor je huid, maar wat als je daar allergisch voor bent? Dan moet je dus andere dingen eten om gezond te zijn. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat iedereen een ander level van gezondheid heeft, daar hoef je niet elke dag sla voor te eten of te doen wat iedereen doet. 

Een ‘’healthy life’’ is iets waar ik zes jaar geleden onschuldig mee ben begonnen, tenminste dat dacht ik. Mede doordat ik heel onzeker was en mentaal niet sterk genoeg, ging ik op zoek naar iets waar ik goed in was en waarin ik mij wél zeker in voelde. Uiteindelijk bleek ik heel goed te zijn in de controle hebben op voeding en sport en dan vooral het niet en/of te weinig eten. Ik begon met zoeken op internet naar informatie, tips en gezonde recepten en daarna het kijken naar wat andere mensen deden die bezig waren met een gezonde levensstijl. Topmodellen, fitgirls, dé mensen die in mijn ogen ‘’gezond’’ of het ‘’meest fit’’ waren, wat eten zij en wat doen zij aan sport? Waarom zou je eigenlijk willen weten hoeveel kcal iemand anders op een dag eet, hoeveel sqauds zij doen of hoeveel rondjes ze rennen? Het zou jou er niet beter of slechter over moeten laten voelen. toch?!

Ik dacht wanneer ik deze ‘’regels’’ allemaal opvolg ben ik goed bezig, dan val ik veel af en blijf ik slank! Maar het tegendeel bleek… Er werd een eetstoornis geconstateerd en inmiddels was ik al 10 kg afgevallen, mijn menstruatie bleef weg en ik had hartkloppingen. Op mijn lichtste woog ik 61 kilo en met een lengte van 1.85m is dat natuurlijk allesbehalve gezond. Ik ben een jaar in therapie geweest om eerst weer op gewicht te komen. Toen ik weer een gezond BMI had moest ik verder, het normale leven weer oppakken en dit is eigenlijk pas waar het échte herstelproces begint. Dit herstelproces heeft echt nog wel vier jaar geduurd, je moet echt zelf de balans terugvinden en weer een normaal én gezond leven leiden.

Je kan iemand van de buitenkant niet beoordelen hoe gezond of ongezond ze zijn, want uiterlijk zoals maten en gewicht zeggen niets over gezondheid het gaat over veel meer. Eigenlijk weet jij alleen zelf wat goed voor je lichaam is en daar moet je naar luisteren. Zo ben ik er wel achter gekomen dat een gezonde levensstijl nogal een breed begrip is, het gaat naast voeding er ook in het algemeen over hoe goed je voor jezelf zorgt. 

Mentale gezondheid staat ook in verbinding met je fysieke gezondheid.

We vergeten vaak dat ons lichaam op een dag best veel te verduren heeft, wanneer je veel werkt, stress ervaart, veel sport, thuis ook nog het huishouden bijhoudt en voor de kinderen zorgt Dit zijn allemaal factoren waar jouw lichaam ook 100% bij aanwezig moet zijn. Je lichaam heeft jou net zo hard nodig als jij jouw lichaam en dat begint al tijdens het moment van wakker worden wanneer jij je eerste kopje koffie zet! Geef je lichaam wat het nodig heeft en waar het om vraagt.

Het belangrijkste wat je moet hebben is balans, zorg voor gezonde voeding die je genoeg energie voor de dag geeft, maar ook voor voeding die je af en toe even weer zo’n geluksmomentje kan geven zoals chocolade! Je lichaam heeft een mix van alles nodig, vitamines en vezels, maar ook echt al die lekkere zogenaamd ‘’ongezonde’’ dingen. Het is pas echt ongezond als je er teveel van zou eten. Heb balans een geniet ook van het leven, want dat hoort ook bij een gezonde levensstijl. 

Jezelf niets verplichten maar vooral veel gunnen! Straalt je lichaam van binnen, dan straal je ook van buiten :). 

fotograaf: Evianne Wiegers

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!