Brexit en modellen

Op 31 december rondt Engeland de Brexit plannen af, wat veel werknemers uit de Europese Unie zal treffen. In dit stuk leggen we uit welke gevolgen Brexit heeft voor modellen uit Nederland en de rest van de EU.

Je woont al in Engeland

EU-burgers en hun gezinsleden die al in Engeland woonden voor 30 december 2020, moeten zich registreren onder de nieuwe Britse regeling (de ‘settled status UK scheme’). Dit zodat zij ook na 30 juni 2021 het recht behouden voor onbepaalde tijd in Engeland te blijven.

Er zijn geen kosten verbonden aan de settled status- aanvraag, en de aanvraag kan ook vanuit buiten Engeland worden ingediend. De aanvraag kan online of met de ‘EU Exit: ID Document Check’ app worden gedaan.

Je woont niet in Engeland, maar je bent geboekt voor een baan, of wilt maximaal 30 dagen in Engeland werken

Je mag maximaal een maand naar Engeland voor werk zonder visum of sponsor. Dat betekent dat Nederlandse modellen gewoon voor een last minute shoot in Londen kunnen worden geboekt.

Je wilt langer dan 30 dagen in Engeland zijn voor werk

Als je van plan bent langer dan 30 dagen in Engeland te verblijven, heb je een visumsponsor nodig, zoals een modellenbureau, die je Temporary Worker Creative and Sporting visa (T5) kan sponsoren. Met het T5-visum kun je voor maximaal 12 maanden in Engeland werken en wonen. Of voor de periode die op de sponsoring staat, plus maximaal 28 dagen, afhankelijk van welke periode korter is.

De aanvraag kosten voor elke aanvrager bedragen £ 244. Dat bedrag wordt verlaagd met £ 55 als je uit Nederland of een van de volgende landen komt: Oostenrijk, België, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Noord-Macedonië, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Zweden of Turkije.

Bron: Ubooker – Modelbooking platform https://u-booker.com/blog/what-does-brexit-mean-for-models/

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!