De BMI regel in Parijs, we weten er allemaal vanaf, maar wat zijn hier precies de gevolgen van en hoe beïnvloed dit het werk van de modellen? Michelle den Hollander wilt graag haar ervaring delen over dit onderwerp en hoopt zo de dialoog hierover te openen!
“Vorige week kreeg ik de vraag van een ouder of haar dochter wel als model in Parijs mocht werken, ze heeft een gezonde levensstijl, is al werkzaam als model, zowel in Nederland als in andere steden, echter zou ze volgens de BMI regel niet in Parijs mogen werken gezien ze ‘ondergewicht’ heeft.
Wanneer je als model zijnde in Parijs werkt, dien je een doktersverklaring te hebben waarop staat dat je een gezond BMI hebt (tussen de 18,5 en 25). Dit geld voor elk model, dus of je nu fulltime in Parijs werkt of dat je met een Nederlandse klant mee reist voor een opdracht in Parijs, dit bewijs zul je bij je moeten dragen om te mogen werken.
Echter gaat het er in Nederland anders aan toe dan in Parijs om aan een doktersverklaring te komen en kan het resultaat er van soms gemengde gevoelens opwekken.
Zo kwam ik er bij afgelopen productie in Parijs achter dat de aanvraag voor een doktersverklaring in Nederland nog niet zo makkelijk is. Laat staan een paar dagen voor vertrek.
In Nederland geeft de ene huisarts zonder probleem een gezondheidsverklaring af en de ander laat je eerst een bloedonderzoek doen en betalen voor deze verklaring. Of in sommige gevallen dien je zelfs opzoek te gaan naar een andere huisarts die hier wel bevoegd voor is.
In Parijs gaat het er anders aan toe. Elke agency werkt met een vast huisarts waar alle modellen voor fashion week naartoe gestuurd wordt. Soms is dit in de huisartsen praktijk zelf, maar vaak komt deze arts op het bureau om aan de lopende band deze briefjes uit te schrijven. Tsja, je kunt je afvragen wat het nut van een doktersverklaring dan nog heeft.
Tegelijkertijd kunnen artsen en bureaus ook een tegenstrijdig bericht uitzenden. Zo neem ik de aflevering uit ‘models in paris’ als voorbeeld. Model Femke werd verzocht om op het bureau te komen, tegelijkertijd met een flink aantal andere modellen. Haar bureau had slechts een paar weken daarvoor aangegeven dat ze echt nog iets af moest vallen om fulltime te kunnen werken. Eenmaal bij de huisarts beland, werd haar verteld dat ze net op het randje zat om een verklaring te krijgen en dus mocht ze echt niet meer afvallen. Met als resultaat; een verward model die niet weet wat er nu van haar verwacht wordt..
Vanuit The Model’s Health Pledge spannen wij ons in voor de gezondheid van modellen, door onder andere de juiste begeleiding aan te bieden op gebied van voeding, sport, financiën en persoonlijke ontwikkeling. Het is van belang dat gezondheid op holistische wijze wordt bekeken en in ons optiek is dat niet mogelijk via alleen een lengte / gewicht berekening.
Om deze reden pakt The Model’s Health Pledge de zaken op een andere manier aan. Deze pledge bestaat namelijk uit twaalf beloften over het verbeteren van de gezondheid van modellen en het streven naar zo gezond mogelijke werkomstandigheden voor iedereen werkzaam in de modebranche. Het is de basis van de intentie die alle aangesloten bedrijven uitspreken om gezondheid voorop te stellen. Door het ondertekenen van deze Pledge beloven organisaties en individuen bewust om te gaan met het lichaam en de geest van zichzelf, eventuele werknemers en opdrachtnemers. Dat is wat telt!
Ook psychiater Dr Adrienne Key staat niet achter deze BMI regel laat ze in onderstaand artikel blijken;
“The introduction of a BMI test may worsen eating disorders within the model population by encouraging individuals to increase their weight for an assessment and then reduce it afterwards with dangerous purging behavior.
One approach suggested to improve model health is to ban all models with a BMI below a certain level from appearing on the catwalks at LFW. We have considered this carefully and listened to a range of expert views, including arguments for BMI ban expressed during a focus group meeting of members of the Royal College of Psychiatrists. But we do not believe a focus on BMI provides the way forward. The panel’s expert avisers on eating disorders have stated the BMI is not an accurate method of determining health, particularly in a physically atypical group, which models represent and its use may worsen eating disorders among models. Dr Adrienne Key said the very process of forcing models to undergo a BMI test could encourage pre-assessment water-loading and post-assessment purging behavior, including vomiting.”
The Report of the Model Health Inquiry, sept 2007
Wil jij ook meepraten over dit onderwerp? Ga dan naar onze Facebookpagina.”