Financieel advies van AXP For Models: “Je bent sneller ondernemer dan je denkt”

Belastingaangifte. Niet persé het meest sexy onderdeel van het bruisende modellenbestaan. In alle hectiek wordt de financiële kant van het verhaal nog wel eens vergeten en dat kan voor de nodige onrust zorgen. Danny van Aalst (27) en Lianne van Vliet (34) werken bij AXP For Models en geven modellen op persoonlijke wijze financieel advies. Met kennis en expertise helpt AXP For Models rond de 200 modellen met o.a. financiële administratie en belastingaangifte in Nederland. The Model’s Health Pledge sprak met hen over zelfstandig ondernemerschap, de bekende valkuilen en advies op maat.

  1. Wat kan AXP For Models voor modellen betekenen?

Lianne: “AXP For Models is een financieel klankbord waar modellen met veel vragen terecht kunnen. We weten veel van hun persoonlijke leven, zoals een verhuizing, het krijgen van kinderen of het doen van investeringen. Deze informatie kan invloed hebben op de financiële en fiscale situatie. Daarnaast faciliteren wij een extra paar ogen wanneer een model een contract afsluit bij een bureau.”

Danny: “Modellen maken gebruik van onze dienstverlening en we vertegenwoordigen enkel de belangen van het model. AXP For Models werkt met vaste tarieven voor de standaard diensten, zoals omzetbelasting aangiften, inkomsten belastingaangiften, kleine adviesvragen en administratie. Voor bijzondere diensten die niet jaarlijks voorkomen, bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag, communiceren we vooraf het te verwachten tarief.”

  1. Waarom heeft AXP For Models zich aangesloten als pledge partner ?

Lianne: “Tien jaar geleden ben ik samen met mijn compagnon Mario de Laat (51) AXP For Models gestart. In samenspraak met een groot Nederlands modellenbureau ontstond de vraag naar een boekhoud- of accountantskantoor dat modellen kon helpen. Vanaf de start van The Models Health Pledge is AXP For Models pledge partner.  Naast het fashion-, voeding- en sportgedeelte, kan onduidelijkheid in het financiële verhaal ook voor een ongezonde vorm van stress zorgen. Dit is het stuk waarin wij modellen kunnen ontzorgen.”

  1. Waar zien jullie nog kansen voor de pledge?

Lianne: “Naast het verspreiden van het bestaan van de pledge, moet benadrukt blijven worden dat de pledge autonoom is. Het is natuurlijk goed dat modellenbureaus en designers zijn aangesloten, maar in eerste instantie is The Model’s Health Pledge een veilige en onafhankelijke plek voor modellen. De transparante houding van TMHP draagt hier zeker al aan bij: wie is verantwoordelijk voor het beleid, wie zijn de deskundigen en waar komt een melding terecht.”

Danny: “Des te meer mensen zijn aangesloten, des te groter het draagvlak voor verandering wordt. Verzekeraars, financiële bemiddelaars, sportconsulenten, maar ook fotografen en stylisten. Deze laatste groep is ook op een shootdag aanwezig en kan bepaalde dingen constateren, bijvoorbeeld als een model een ongezond lange dag maakt. Juist een extra paar ogen op de set kan soms het verschil maken.”

  1. De meeste mensen zien modellen niet persé als zelfstandig ondernemers. Waarom is dit juist wel zo?

Danny: “Het feit dat modellen aangesloten zijn bij een bureau, betekent niet dat ze in loondienst zijn. Een modellenbureau is een bemiddelaar. Als er geen opdracht binnenkomt, verdient het model ook geen geld. Daarnaast lopen modellen ook een debiteurenrisico: als een factuur niet wordt betaald omdat de opdrachtgever, het bedrijf dat het model heeft geboekt, failliet gaat, is dat een eigen risico voor het model. Modellen komen al snel op een punt waarop ze, vaak op jonge leeftijd, best wat geld gaan verdienen. Het is daarom slim als ze zich daarvoor al als ondernemer hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in verband met de bijkomende fiscale voordelen.”

  1. Welke vragen en valkuilen komen het vaakst voor?

Lianne: “Vooral van jonge modellen krijgen we vaak de vraag wat het verschil tussen omzet- en inkomstenbelasting is en hoe werken in het buitenland van invloed kan zijn. Iets oudere modellen zijn benieuwd hoe ze het beste met hun geld kunnen omgaan: een investering doen, belasting besparen of het opzetten van een bv.”

Danny: “We zien ook dat er soms onduidelijkheid is over het nettobedrag dat uiteindelijk wordt betaald aan het model. Modellenbureaus werken met twee soorten commissie: een deel wordt aan de opdrachtgever gevraagd en een deel aan het model. Dit wordt vaak verkeerd gecommuniceerd en dus onjuist geïnterpreteerd door het model, waardoor teleurstelling volgt over het uiteindelijke bedrag dat ze op hun bankrekening gestort zien. Op het gebied van verwachtingsmanagement kan dus door bureaus nog best wat worden gewonnen.”

  1. Tips voor (toekomstige) modellen?

Danny: “Het is belangrijk om te onthouden dat ieders fiscale situatie uniek is. Daarom is het eigenlijk onmogelijk om jezelf te vergelijken met anderen. Wacht ook niet te lang met registreren bij de Kamer van Koophandel als ondernemer. En tot slot, laat je goed adviseren. Een vrijblijvend intakegesprek bij ons is altijd mogelijk.”

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!