5 ultieme tips voor een happy model life – Elise Aarnink

Binnenkort zullen jullie kennis maken met de nieuwe TMHP ambassadrice: Elise Aarnink! Zij komt het team van ambassadeurs versterken en trapt gelijk af met een blog over ‘tips voor een happy model life’.

Elise: Modellenwerk – voor mij is het is één fantastische rollercoaster met ups en downs. De ups zijn de snoepreisjes, alle interessante mensen die je ontmoet, vrienden over de hele wereld, fashion steden verkennen, het avontuur, het onbekende, het inkomen, de levenservaring, zelfkennis, wijsheiden de deuren die voor je opengaan die normaal gesproken gesloten zouden blijven.

De downs zijn ook al in voorgaande blogs beschreven. Het eenzame, al die mooie herinneringen alleen meemaken.Jouw persoonlijke omgeving die het erook niet altijd makkelijk mee heeft. Het niet weten waar je aan toe bent met jobs waardoor je je leven lastig kunt plannen. De vertraagde vluchten, de lange reistijden, jetlags. Het behalen en behouden van de juiste maten wat soms lastig kan zijn, terwijl jij zelf juist trots bent op je gezonde lichaam en goede conditie. Daarnaast spelen afwijzing en tegenslag ook een belangrijke rol in dit beroep. Ik heb altijd veel mazzel gehad met mijn boekingen, maar alsnog kan ik balen van die ene job die er tussendoor schiet. Hoe ga je met dit alles om?De tips:

  • Zorg dat jouw geluk niet voor 100% van modellenwerk afhangt.Dit doe je door ook iets naast het werk te doen. Je kunt schilderen, een flexibele bijbaan zoeken, een taal leren, uitzoeken wat je wilt studeren en je daarin verdiepen, een yogaopleiding doen, een eigen bedrijf opzetten, politiek actief worden, een instrument leren bespelen, salsa dansen, de lijst is eindeloos. Je moet alleen wel zelf uitzoeken waar jouw passie ligt. Vaak is er veel meer mogelijk dan je zelf denkt. Je kunt je gewoon inschrijven voor een studie of een cursus en die paar keer dat je dan niet kunt door een modellenklus, zul je een mooie ervaring opdoen en verdien je misschien wat extra’s.Mensen vinden het vaak alleen maar leuk dat jij de kans krijgt om dit werk te doenen willen je meestal helpen om het te blijven doen is mijn persoonlijke ervaring met groepsopdrachten en tentamens.
  • Je hebt tijd, geld en het is aan jou wat je ermee doet.Modellenwerk geeft jou in principe inkomen, waar jeniet standaard40u per week voor hoeft te werken. Wat je met die tijd doet die je over hebt? Dat is helemaal aan jou. Momenteel ben je zelfstandig ondernemer en heb je de mogelijkheid over de hele wereld te wonen en te werken, verschillende culturen op te snuiven, ervaringen op te doen. Kijk om je heen naar de mogelijkheden, wat valt er in deze stad te ontdekken wat je thuis niet kunt? Kun je een paar dagen bijboeken bij die ene job op bijzondere locatie? Modellenwerk is vaak niet voor de rest van je leven. Wie weet heb je over een aantal jaar een baan met vast contract, man, hond en kinderen. Dan wil je natuurlijk geen spijt hebben van de dingen die je in je modellen tijd niet hebt gedaan.
  • Zoek een agency die achter jou staat, die in je gelooft, jou laat stralen en bovenal, jouw geluk vooropstelt. Er zijn veel agencies in Nederland, maak een lijst en loop ze binnen. Kijk bij welk agency jij je het fijnst voelten welke een goed (realistisch) plan voor je heeft. Probeer ook door ‘praatjes’heen te prikken, er is maar één Doutzen Kroes en de kans dat jij haar carrière zult krijgen is niet realistisch. Tegenwoordig zijn er maar weinig modellen die jarenlang aan de top staan. Ga daar dus ook niet vanuit. De gelukkigste en meest succesvolle modellen die ik tegen ben gekomen, hebben hun focus op iets anders dan modellenwerk, het overkomt ze. Hun zelfverzekerdheid hangt niet af van hoe prachtig ze op foto’s staan, maar komt vanuit zichzelf. Vanuit de persoonlijkheden die ze hebben en de dingen die ze ernaast doen.
  • Als je een job niet krijgt: neem het niet persoonlijk.Ze vinden jou hartstikke aardig, net zoals jij het meisje van de kledingwinkel heel aardig vindt. Maar koop jij daarom ook alle kleding die ze je adviseert? De schoenen die net niet goed bij de rest van je garderobe passen? Of ga je liever terug naar die andere winkel waar je net nog een mooier paar hebt gezien, maar waar de verkoopster één groot stuk chagrijn was?
    Uiteindelijk maken de klanten een zakelijke beslissing: zullen ze door jou te boeken straks hun merk het beste verkopen? Gaan ze daar de meeste sales mee halen? Of werkt dat beter met een model met een andere haarkleur? Eentje waarmee de styliste al een keer eerder heeft gewerkt, iemand met foto’s in haar boek die lijken op de productie die zij willen neerzetten? Kortom: je weet het niet! Het heeft geen zin daarover na te denken, erover te piekeren, er komt wel weer een andere optie binnen. Ga wat leuks doen met je dag, focus je op de bezigheid van punt 1.
  • Durf eerlijk naar je eigen carrière te kijken.Neem een vast moment per jaar waarop je kijkt hoe het met jouw carrière gaat. Komt er genoeg geld binnen? Heb je genoeg opties die doorgaan? Hoeveel uur ben je daadwerkelijk aan het werk? Is de vrije tijd/werk verhouding in orde? Is je agency blij met jou? Ben je gelukkig? Mocht dit allemaal niet goed genoeg voelen, durf dan ook de stap te makenom te gaan studerenofeen andere baan te zoeken.De fashionindustrie achter je te laten. Als jij dan straks studeert, zul je zien dat die last-minute job er heus nog wel tussen pas Studenten hebben ook vakanties en niet-verplichte colleges. En werknemers krijgen voldoendevrije dagen die je op kunt nemen voor jobs. Daarnaast zullen de meeste modellenbureausbereid zijn jou hier flexibel in te helpen en begeleiden, zij willen ook dat jij gelukkig bent, daarom heb je ze immers uitgekozen bij stap 3.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan. Heb je nog vragen? Dan mag je mij altijd een privébericht sturen via Instagram, ik help graag. @eliseaarnink

Voor zorgwekkende situaties, verwijs ik je graag door naar het meldpunt van The Model’s Health Pledge, zodat de vertrouwenscommissie jouw melding in behandeling kan nemen.

Elise

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!