Dag modellen dieet, hallo verantwoorde voeding!

Een dieet of verantwoorde voeding voor modellen? Voedingsdeskundige Ir. Ralph Moorman legt uit wat gezond voor jou is. 


Een persoonlijke zoektocht

Als je model bent dan zijn een goede voeding en leefstijl belangrijke pijlers voor je succes. Zo is het van belang je maten te halen, gezonde huid, haren en uitstraling te hebben en de energie te hebben om het hectische modellenleven aan te kunnen. Dit is echter voor ieder model een persoonlijke zoektocht om te vinden welk voedingspatroon bij je past. Er zijn gelukkig vele wegen mogelijk. Zo is het van belang dat je voedingspatroon gevarieerd is om tekorten te voorkomen, voor een groot deel uit verse en onbewerkte voedingsmiddelen bestaat en gemiddeld ongeveer de juiste hoeveelheid calorieën bevat waardoor jij je maten haalt. Binnen deze richtlijnen is er natuurlijk heel veel mogelijk. Soms wordt het iets complexer wanneer je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsbronnen of bepaalde producten vanuit principe of ideologie schrapt. In dat geval is extra begeleiding zeker aan te raden. Maar voor dat je dat gaat doen stel ik voor jezelf eerst eens even een spiegel voor te zetten en de grote lijnen te bekijken. Dit doen namelijk maar weinig mensen, terwijl het veel inzicht kan geven.

Analyseer jouw voedingsgedrag

In principe zou je een basis voedingsprogramma moeten aanmeten dat je levenslang vol zou kunnen houden en dat je maar af en toe even iets strenger hoeft te zijn voor bijvoorbeeld een badmodeshoot of belangrijke show. De volgende zes stappen zijn belangrijk voor iedereen die zijn/haar voedingsgedrag wil veranderen. Het maakt daarbij niet uit welke visie je hebt over voeding.

1 Motivatie: Ga bij jezelf na wat je échte drijfveren zijn om je levensstijl te veranderen

2 Doelstelling: Stel realistische doelen

3 De eerlijke spiegel: Probeer een goed beeld te krijgen van je huidige gemiddelde eetgedrag en dat van het afgelopen jaar. Je kunt hier een app bij gebruiken, zoals Myfitnesspal.

4 Valkuilen en speerpunten: Analyseer op welke vlakken de meeste winst te behalen valt en kies voor betere alternatieven

5 Afspraken met jezelf maken: Maak een plan om stap voor stap tot een beter gemiddelde te komen en naar je doelstelling te gaan werken.

6 Tussentijdse evaluatie: Bij succes doorgaan en zo niet: terug naar stap 1

Deze zes stappen zorgen ervoor dat je de verantwoordelijkheid in eigen hand houdt en je jezelf en je gedrag leert kennen. Zo kom je tot een voedingspatroon dat maatwerk is voor jou. Dit is vrijwel altijd succesvoller dan gedachteloos een dieet of plan van een ander te volgen. Alle diëten geven richtlijnen aan, maar zijn nooit helemaal passend. Laat je inspireren door een zoektocht naar jezelf en kom in beweging. Het werkt niet om simpelweg te snijden in voeding. Het gaat er juist om voor welke alternatieven er wordt gekozen. Hier enkele aanbevelingen.

De tips op een rij

1. Zorg voor een goede verdeling van eetmomenten
Door op gezette tijden te eten, kunt je het gevoel van trek voor zijn. Voor veel mensen werken drie goedvullende basismaaltijden het beste: ontbijt, lunch en diner. Hier zouden twee gezonde tussendoortjes bij kunnen. Onder een maaltijd versta ik een uitgebalanceerde combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Denk bij eiwitten bijvoorbeeld aan vlees, gevogelte, vis, eieren en geitenyoghurt. Goede vetten zitten in olijfolie, boter, avocado, vette vis en noten en koolhydraten vooral in zilvervliesrijst, aardappels, wortels, peulvruchten en vers fruit. Maar vergeet vooral niet voldoende groente te eten. Groentes leveren vaak weinig calorieën maar zeer veel onmisbare voedingsstoffen. Verder maken veel mensen de fout om bijna alle koolhydraten te schrappen. Dat resulteert bijvoorbeeld in een salade bestaande uit sla en vlees of vis als lunch en als avondeten wokgroenten met kip. Ik zie dit niet als maaltijden maar als tussendoortjes. Weinig mensen voelen zich urenlang verzadigd door deze maaltijden en dat betekent dat de kans op snaaipartijen zeer groot is. Daar komt nog eens bij dat er dan gemiddeld meer gegeten wordt dan wanneer iemand zichzelf geen koolhydraten ontzegt. Eet dus meer van het goede, waardoor je automatisch minder van het slechte gaat eten.

2. Eet meer pure en onbewerkte natuurvoeding
Als een groot deel van uw voedingspatroon uit onbewerkte natuurproducten bestaat, ga je automatisch minder eten. Natuurproducten zijn vlees, vis, ei, noten, zaden, knollen, bollen, groente en fruit. Deze voeding is niet ontworpen om te verleiden om te lang door te eten. Tijdens mijn studie aan de Wageningen Universiteit heb ik geleerd hoe men producten maakt die goed verkopen. Want hoe meer men ergens van eet, hoe meer de fabrikant verkoopt. Een groot deel van bewerkte producten in de supermarkt is vanuit deze gedachte ontworpen. Een stuk zalm is lekker, maar je eet geen kilo. Ook zult je geen 20 suikerklontjes eten. Dit komt omdat het gevoel te eenzijdig wordt. De truc is dus om zoveel mogelijk variaties in een product aan te brengen, zodat het bijna een lopend buffet wordt. Dit gaat bijvoorbeeld om kleur en textuur, mondgevoel (knapperig en/of smeltend), geur en smaak (zoet, zout, zuur, bitter). Een zak borrelnoten gaat bijvoorbeeld makkelijker leeg dan ongebrande noten door de combinatie van het branden (geur), zouten (smaak), de smaakversterkers en het krokante laagje (kleur en textuur). Ook heb je eerder genoeg van bijvoorbeeld gekookte aardappels dan van raspatat met een lekker sausje. Kortom, door te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen wordt het een stuk makkelijker om de calorie-inname te beperken.  

3. Zorg voor een stabiele bloedsuiker
Veel suiker maakt het moeilijker om minder te gaan eten. Suiker zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte gaat schommelen. In de bloedsuikerdips die zo ontstaan, kunt je je moe en emotioneel zwak voelen. Op deze momenten is het verleidelijk voor junkfood te kiezen in plaats van een uitgebalanceerde maaltijd. Ook zorgen suikers in een product voor een beter mondgevoel, aroma en smaak. De kans is daarom groot dat je hier meer van eet dan je van plan was (zie punt 2). Suiker is ook een stof die, net als aspartaam en smaakversterkers, een positieve invloed heeft op je gevoel van welzijn. Hierdoor grijpen veel mensen bij emoties naar suikerrijke producten.

4. Analyseer je mentale eetgedrag
Soms zijn er patronen ingesleten waarbij onnodig gegeten wordt. Denk daarbij aan het eten van popcorn als je in de bioscoop zit of extra eten en drinken in bepaalde gezelschappen of sociale gelegenheden. Maar eten kan ook een compensatie betekenen voor onaangename gevoelens. Tekort aan liefde en waardering, trauma’s, eenzaamheid, verveling, stress en depressieve gevoelens probeert men vaak weg te eten. Ook bestaan er vormen van dwangneurotisch eetgedrag. Je kunt je eetgedrag met professionele hulp proberen te veranderen, maar je kunt ook eerst bij jezelf te rade gaan. Analyseer eens waarom je die bak ijs hebt leeggegeten, in plaats van jezelf meteen als slapjanus te bestempelen. Komt het omdat je de dag niet goed hebt ingedeeld en ergens te weinig gegeten hebt (zie punt 1), of probeer je een mentale leegte te vullen? Probeer hier dan oplossingen voor te verzinnen om het een volgende keer te voorkomen. Zelfanalyse is heel belangrijk om een blijvende gedragsverandering te realiseren.

5. Maak je niet te dik
Het streven naar perfectie is vrijwel onmogelijk en leidt vaak tot teleurstellingen en die kunnen weer leiden tot een terugval in oud gedrag. Wees niet te streng. Juist mensen die blijvend slank zijn, laten de teugels af en toe vieren. Je kunt beter iedere dag één koekje eten dan het jezelf de hele week te ontzeggen om vervolgens in het weekend een heel pak leeg te eten. Als je jezelf teveel beperkt, wachten de hersenen en het overlevingsmechanisme van het lichaam geduldig tot er een zwak moment volgt. Maak het jezelf niet te moeilijk en probeer stap voor stap tot een beter gemiddelde te komen.

Als je met deze basis begint kom je vaak al een heel eind. Uiteraard zullen er ook verdiepende vragen bij je opkomen. Stel deze gerust onder dit artikel!

Met sportieve groet, Ralph Moorman
www.dehormoonfactor.nl

pledge

belofte

Het hart van dit platform is de Pledge:
dertien beloften over het verbeteren
van de gezondheid van modellen en
het streven naar de beste
werkomstandigheden voor iedereen
in de modebranche.

Wij hebben jou nodig!
Alleen in samenwerking met alle belanghebbenden van de industrie wordt The Model’s Health Pledge een succes en zal de gezondheid van modellen en de werkomgeving in de mode worden verbeterd!

meldpunt

Ben jij of een naaste in een ongezonde werksituatie in de modebranche terecht gekomen? Dan kan je hier (anoniem) een melding van deze zorgwekkende werkomstandigheden maken, zodat wij met de verantwoordelijke(n) aan een oplossing kunnen werken. Samen maken we onze industrie gezonder!